Sv. Nikola rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji (Liciji) u 3. st. Kao mali Nikola je volio sve ljude oko sebe čemu su ga naučili njegovi roditelji. Nikola nasljeđuje njihovo bogatstvo, ali se nije uzoholio, već pokazuje veliko srce za potrebite.


Sv. Nikola živio je u šumi pored jednog sela gdje su živjela uglavnom siromašna djeca. Djeca su imala roditelje koji ih vole, dovoljno hrane i prijatelje, ali nisu imala igračaka, ni obuće. Samo jedan par čizmica. Djeca su vrijedno čistila i pazila svoje čizmice, a na Nikolin imendan bi ih posebno veselilo kada bi iste ulaštila i stavila u prozor. Nikola bi navečer prolazio i u svaki prozor u kome je bila lijepa čizmica stavio jednostavnu drvenu igračku koju je sam izradio. No, kako su godine prolazile i Nikola je bivao sve stariji. Na svoj imendan više nije mogao ići u selo i donositi igračke, a mame nisu htjele da im djeca budu tužna ako ujutro nađu praznu čizmicu. Zbog toga je svaka majka u tom malom selu stavila u čizmicu ono što bi pronašla u kući. Obzirom da su to siromašne obitelji, u čizmice su stavljale jabuke, orahe, bombone zamotane u šarene papiriće.


Osim što je zaštitnik djece, zaštitnik je i mornara jer se vjerovalo da je činio čudesa poput Isusa. Smirivao je uzburkano more i svojim blagoslovom ozdravljao djecu. U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 327. god. Svečano je sahranjen u crkvi mirske metropolije. Od tada se nastavlja tradicija darivanja na blagdan svetog Nikole.


Zanimljivo je to što iz engleskog naziva Saint Nicholas (u prijevodu na hrvatski sveti Nikola) proizlazi naziv Santa Claus. Mi smo taj naziv preveli odnosno preuzeli u liku Djeda Mraza/Djeda Božićnjaka koji nosi darove na Božić. Hm. Malo konfuzno i nelogično, zar ne? Pa prisjetimo se što je to Božić i koji je njegov pravi smisao, a djecu darujmo na blagdan svetog Nikole I pričajmo im o njemu, a ne o izmišljenom liku koji leti na saonicama I dijeli darove djeci kroz dimnjak. Zadržimo našu hrvatsku tradiciju I vjerske nauke.


I da…ne zaboravite očistiti čizmice I staviti ih na prozor. Netko će Vas večeras posjetiti! 😉

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime