Božićna je zvijezda jedan od omiljenih ukrasa u našim domovima za vrijeme božićnih blagdana, iako je dosta zahtjevna. Često već drugi dan nakon što je kupimo počne opadanje listova. Pročitajte nekoliko savjeta kako ovu lijepu, ali osjetljivu biljku održavati, a da punom sjaju dočeka Božić.

Kupnja božićne zvijezde

Često usput kupimo božićne zvijezde u velikim trgovačkim centrima. Preporuča se kupnja biljke u cvjećarama jer je bila bolje skladištena i nije bila izložena velikim oscilacijama u temperaturi. U Ogulinu, u cvjećarama množete kupiti božićnu zvijezdu za 30 kuna, što je 5 ili 10 kuna skuplje od cijene u centrima, ali su otpornije, zdravije i ljepše. Pripazite da biljka ima svježe i zdrave listove. Izaberite onu koja ima i što manje otvorenih žućkastih cvjetića na vrhu jer će dulje trajati. Božićna zvijezda nakon cvatnje prirodno počne gubiti listove.

Prilagodba pri samom dolasku kući

Kad je donesete kući, ona bi trebala proći proces aklimatizacije. Temperatura u kući je oko recimo 22, 23 Celzijeva stupnja, a zvijezdu donesu iz auta u kojem je bilo 7, 8 stupnjeva. Zvijezdu trebate sat ili dva ostaviti u hodniku da se aklimatizira. Dakle, treba ju postepeno unositi u kuću.

Temperatura

Optimalna temperatura za božićnu zvijezdu trebala bi se kretati između 15 i maksimalnih 20 stupnjeva Celzijevih.

Božićna zvijezda ne smije biti kod izvora topline ili vrata, tamo gdje dosta cirkulira zrak od radijatora ili peći. Takve stvari je više isušuju i zato joj to ne paše. Ova biljka voli vlagu, a u kući je baš i nema. Osim što ne voli cirkuliranje toplog zraka, ova biljka ne voli ni propuh.

Također, dobro bi bilo da biljku ne selite. Ako je primjerice stavite na stol, dobro bi bilo da tamo i ostane.

Svjetlost

Ova biljka voli i svjetlost s mjerom. Ne voli direktno sunce, ali joj je svjetlost potrebna. Lončić u kojem stoji potrebno je povremeno zarotirati kako bi biljka sa svih strana dobila ujednačenu količinu svjetlosti i ravnomjerno se razvila.

Zalijevanje

Zahtijeva zalijevanje odozdo preko podloška jer ono klasično uzrokuje taloženje hranjivih tvari, što uglavnom rezultira truljenjem biljke. Prema preporuci stručnjaka podložak je potrebno napuniti vodom te nakon pola sata izliti višak koji biljka nije uspjela upiti.

Mnogo bolje ju je zalijevati češće, u malim količinama nego obilato jednom na tjedan.

Ako listovi žute, venu i otpadaju, krivo je preobilno zalijevanje ili ste ju stavili na pretoplo mjesto. Pred kraj zime biljci će prirodno otpasti većina listova.

Oprez jer je tekućina iz stabljike otrovna

Kad se prelomi dio stabljike, uočit ćete sok koji izgleda kao mlijeko. S obzirom na to da je riječ o otrovnom produktu biljke koji može iritirati kožu, orezivanje ili kidanje listova obavljajte uz rukavice, a prilikom direktnog kontakta soka s kožom, ruke isperite hladnom vodom. Potrebno je paziti da ne dođe u dodir s očima.

S ovom dosta ćudljivom biljkom možda ćete se morati malo pomučiti. Uglavnom voli sve s mjerom, ni pretoplo ni prehladno, ne voli direktnu svjetlost, ali ne voli ni biti u mraku, voli vlagu no ne smijete ju previše zalijevati.

No ako vam je ova božićna „mimoza“ prezahtjevna, sjetite se da su prije nego je božićna zvijezda postala popularna i lako dostupna, naše bake su u predblagdansko vrijeme domove ukrašavale božićnim kaktusom koji je isto veoma dekorativan, crven i otporan.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime