Ogulin.eu Homeopatija u sportu
I najbrži čovjek na svijetu koristi homeopatiju

Danas je homeopatija nedvojbeno metoda izbora u liječenju sportskih trauma kako na fizičkoj tako i na emotivnoj razini. Njezina komplementarnost s alopatskom sportskom medicinom odavno je prepoznata u zemljama u kojima se homeopatija tradicijski prakticira.

U Europi ona se kao dio sportske medicine najviše prakticira u Njemačkoj gdje je zastupljena u 90% svih liječničkih timova klubova Bundeslige. Svoje mjesto nalazi i u atletici gdje pomaže ublažavanju stresa uzrokovanog ekstremnim fizičkim naporima i iscrpljivanjima. U francuskim profesionalnim rukometnim klubovima ona je odavno našla svoje mjesto, a naveliko se prakticira i u Velikoj Britaniji te Španjolskoj. Sve više profesionalnih i amaterskih sportaša želi izbjeći konvencionalne terapije te teže prirodnijem i bezopasnijem liječenju bez štetnih učinaka.

Homeopatski lijekovi pokazuju dokazani protuupalni učinak te se mogu koristiti kao zamjena za protuupalne nesteroidne analgetike. Lijekovi su izbora u liječenju akutnih stanja kao što su prehlade, razna akutna trovanja i sl., ali i kroničnih stanja sportaša jer nemaju doping profil te se mogu uzeti kada za to postoji potreba. Homeopatija održava zdravlje mišića i zglobova, jača imunitet, usklađuje metabolizam pa se time izbjegava i hormonska terapija, a njezina komplementarnost pomaže učinkovitosti konvencionalnih terapija.

Izbor je i u liječenju emotivnog stresa kao što je strah, trema, nesigurnost, odvojenost od obitelji, prilgodba na novu sredinu, klub i trenera, a zbog svog individualnog pristupa pomaže sportašu otkriti vlastite snage, kreativnost, nadarenost i upornost kao i prihvaćanje poraza i pronalaženje motivacije i snage za nastavak vježbanja.


Usain Bolt, poznati olimpijski sprinter i osvajač mnogobrojnih zlatnih medalja koristi homeopatiju od svoje šesnaeste godine. Rođen je sa skoliozom, zakrivljenjem donjeg dijela kralježnice, što ga čini osjetljivim na bolove u leđima i ozljede. Pacijent je njemačkog sportskog liječnika Hans-Wilheim Müller-Wohifahrta koji u svojoj klinici u Münchenu prakticira i homeopatiju. Doktor Müller je svjetski lider u liječenju sportskih ozljeda poznat po svom holističkom pristupu koji objedinjuje ortopediju, ručnu dijagnostiku, akupunkturu i homeopatiju. Bolt dva puta godišnje leti u München na kontrolne preglede. Vezu sa svojim liječnikom opisuje kao prijateljsku, neraskidivu i dugu jer je, kako kaže Bolt, „smislio način kako da mi osigura da mi leđa budu uredu, da se mogu natjecati i da mogu ostati na stazi“.

Za svoj oporavak Bolt koristi ove homeopatske remedije: Arnicu (kraljicu traume), Ledum, Nux vomicu i Bellis perennis. Ostali poznati pacijenti dr. Müllera i korisnici homeopatije su: Paula Radcliffe, Kelly Holmes, Tyson Gay, Ronaldo, Micheal Owen, Steven Gerrard i Boris Becker. Također je i liječnik njemačke nogometne reprezentacije i FC Bayern Münchena koji za oporavak i razna traumatska i stresna stanja koriste homeopatiju.

mag.pharm. Jelena Polić, savjetnica u Annah centru

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime