liposcak mrvos
Foto: Facebook

Već smo pisali o jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća koja nije protekla bez verbalnih „sukoba“ i nadmetanja iako su vladajući izbacili Aktualni sat s dnevnog reda sjednice. Zanimljivo je bilo za vrijeme rasprave o rebalansu proračuna za 2019. godinu. Vijećnici su iskoristili ovu točku kao nadomjestak za Aktualni sat.

Što je vlada Zorana Milanovića učinila za Ogulin?

Zlatko Mrvoš (SDP) iznio je podatak da je ovaj proračun skoro 32 milijuna kuna veći od onog iz 2017. godine i da ne smatra objektivnim izrečene prigovore. Nakon toga Tomislav Lipošćak (HDZ) ga je upozorio da je u 2018. i 2019. godini, zahvaljujući mjerama HDZ-ove Vlade, osigurano gotovo 24 milijuna kuna iz mjera fiskalnog izravnanja te da su značajna sredstva povučena iz prodaje zemljišta u Poduzetničkoj zoni te prenesenih viškova i oročenja. Ta sredstva činila su preko 40% proračuna.

Mrvoš je ponovio tezu o opstrukcijama prema ovoj gradskoj vlasti na što mu je Lipošćak replicirao:

„Neprestano govorite o opstrukcijama. Molim Vas da imenom i prezimenom navedete tko opstruira ovu vlast? Podsjetit ću još jednom, u dvije godine je nekoliko stotina milijuna kuna uloženo u Ogulin kroz projekte u kojima je Karlovačka županija nositelj ili se pojavljuje kao nadležno tijelo! O državnim projektima ne treba niti govoriti? Spomenuo bih 186 milijuna kuna nepovratnih sredstava za Retenciju Ogulin, ugovor je potpisan pred nekoliko tjedana! Iz fonda izravnanja svake godine dobijemo gotovo 12 milijuna kuna!

Stalno se gura teza da netko opstruira Ogulin jer je u gradu na vlasti SDP, a na županijskoj i državnoj razini HDZ. Ja ne mogu vjerovati! Volio bih usporediti koliko je u Ogulin uloženo za vrijeme vlade Zorana Milanovića i SDP-a, kada je situacija bila obrnuta – i sada?

Nakon živahne rasprave o rebalansu proračuna, u sličnom se tonu nastavilo i u raspravi o Prestanku i likvidaciji trgovačkog društva Poduzetnička zona Ogulin.

Prijedlog o likvidaciji Gradskom vijeću podnio je gradonačelnik Domitrović. Visoki troškovi i analiza koju su izradili bili su glavni argumenti za donošenje ovakve odluke.

Tomislav Lipošćak (HDZ) ponovio je stav Hrvatske demokratske zajednice Grada Ogulina kako je Poduzetnička zona opravdala svoju funkciju kroz sve vrijeme od njezina osnutka. Dokaz tome, rekao je, njezina je popunjenost, ali i činjenica da su, do pred svega nekoliko mjeseci, svi jednoglasno podržavali izvješća o radu – bez zamjerki koje se danas iznose.

Troškovi neće nestati!

Lipošćak je naglasio da troškovi o kojima Domitrović govori, a u javnim istupima je nekoliko puta mijenjao iznose, neće nestati i da će dobrim dijelom ostati. Riječ je o troškovima održavanja same zone i infrastrukture, održavanja bivše vojarne „Poredice“ – koje je također bilo u nadležnosti Poduzetničke zone i sl. Troškovi plaća zaposlenika također se ne mogu zanemariti jer će dio poslova morati nastaviti obavljati netko iz gradske uprave.

Skrivanje natječaja i antidatiranje objava?

Jesu li novi natječaji koji su raspisani u Gradu Ogulinu i koji se skrivaju od očiju javnosti i antidatiraju, vezani uz dio poslova koje obavljaju zaposlenici Poduzetničke zone? Ostajete li kod odluke da za troje zaposlenih mjesta više nema u sustavu i da sreću moraju potražiti na Zavodu za zapošljavanje, iako su morali i „na crno“ raditi u sastavu Gradske uprave? – zaključio je Lipošćak.

Domitrović ne želi dostaviti analizu?

Domitrović je odgovorio da nema namjeru dostaviti analizu jer je riječ o „internoj analizi“. Na to je uslijedila burna reakcija Lipošćaka koji je rekao da kao gradski vijećnici, ali i građani, imaju itekako pravo vidjeti tu analizu. Osobito iz razloga što se o likvidaciji Poduzetničke zone raspravlja samo na temelju šturog obrazloženja na jednom listu papira.

Još jedan biser aktualne vlasti!

Milan Sabljak (HDZ) nazvao je ovu odluku „još jednim biserom“ aktualne vlasti i politički motiviranom odlukom. Domitrović je negirao te navode i naglasio da svih troje zaposlenih ima članske iskaznice HDZ-a, a da ih je dvoje bilo i na izbornim listama. Uslijedila je još jedna replika Lipošćaka koji je naglasio kako Domitrović iznosi neistine i da je upravo činjenica što govori o stranačkoj pripadnosti dokaz političke pozadine ove odluke. Izborne liste prokomentirao je na način da bi bilo zanimljivo pogledati liste SDP-a iz 2017. godine i usporediti ih sa zapošljavanjima u Gradskoj upravi i poduzećima.

Uslijedila je još rasprava o Programu rada Savjeta mladih i još nekoliko točaka koje su protekle bez većih uzbuđenja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime