Jedna dobra vijest – retencija ide dalje

159

Za predah od lokalnih “cirkusa” – jedna dobra vijest. Retencija ide dalje!

Hrvatske vode raspisale su 14. studenog natječaj za izvođača radova na prvoj fazi Retencije Ogulin.

Službeni je naziv „Izvođenje radova na pregradnom mjestu retencije Ogulin – faza I“. Rok za prijavu bio je 17. prosinca. I taj je rok pred nekoliko dana prošao. Na jedvite jade, opsjednut stalnim poplavama, i Bogu i vragu i svima u Hrvatskim vodama već dosadan, kopao sam uporno kopao i konačno iskopao podatak da su se na natječaj javile dvije tvrtke. Sada je u tijeku razmatranje tih ponuda, a za mjesec dana trebali bi znati i izvođača. Samo se bojim tog našeg čudnovatog Zakona o javnoj nabavi, jer sada silni žalbeni postupci potpuno bezrazložno usporavaju velike strateške projekte. Žalbu na odabranog izvođača može uložiti neka tvrtka s nula kuna na računu. Ili nekakav OPG. Prema riječima ministra Butkovića, pripremaju se zakonske izmjene kojima bi se spriječilo da tvrtke bez zaposlenih i imovine, žalbama usporavaju natječaje. Nadam se da se to našem slučaju neće dogoditi, da će tvrtka koja će izvoditi radove biti u roku izabrana, i da će radovi, kako je planirano, početi početkom proljeća.


Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, prilikom potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt obrane od poplave grada Ogulina, izjavio je:
Kad je riječ o Ogulinu, ne samo što su dobivena sredstva, već su i izvedeni radovi za 2 milijuna kuna na zaštitnom zidu za potrebe ribnjaka Vitunj. Ako sve zbrojimo, više od 150 milijuna kuna je aktivnoj fazi. Očekujemo u veljači građevinsku dozvolu za sam pregradni profil retencije“.

Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt obrane od poplave grada Ogulina, vrijedan 186 milijuna kuna, potpisali su ministar Tomislav Ćorić, u ime Ministarstva zaštite okoliša i energetike te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i Marko Veselčić, u ime tvrtke Hrvatske vode.
Župan Jelić, koji se zajedno s našim zastupnikom u Hrvatskom saboru Tomislavom Lipošćakom maksimalno angažirao oko rješenja ovog problema, istaknuo je vrlo dobru suradnju i izrazio zahvalnost ministru Ćoriću i direktoru HV-a Đurokoviću.

I sada, kada je lova konačno osigurana, s nestrpljenjem čekamo odabir izvođača radova „u srcu retencije“ – dakle na samoj brani, nadajući da će sve teći kako je planirano i da će projekt biti dovršen, kako je rečeno, do 2023. Ali u meni, zbog lošeg iskustva i dugog čekanja na realizaciju ovog projekta, malo bojazni ipak postoji.

JA LAJKAM 100 PUTA.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime