Ogulin.eu Krunoslav Dujmić - pola stoljeća kolekcionarstva

Naš Ogulinac Krunoslav Dujmić, po broju primjeraka, jedan je od najvećih kolekcionara u Hrvatskoj. Pola stoljeća Kruno skuplja uglavnom sve ono što se tiče Ogulina. Sada ima nekoliko tisuća eksponata. Dijelom su složeni, a veći dio čeka da se obradi.

Najstariji predmet mu je fosil, odnosno okamina, stara par milijuna godina.

Kruno je svojim hobijem počeo s osam godina kada mu je baka dala nekoliko srebrnjaka. Kasnije je ozbiljnije, kao član Numizmatičkog društva kolekcionara Hrvatske (jedini Ogulinac), krenuo sakupljati razne novčiće i stvarati numizmatičku zbirku. Bilo je to vrijeme bez mobitela, tako da je uglavnom pismima komunicirao s drugim numizmatičarima iz cijele bivše države, kupovao ili razmijenjivao novčiće. U središtu njegova zanimanja bio je samo novac s ovih prostora. No, najstarija u zbirci mu je prva papirnata novčanica u Europi, ona francuska iz 1792. godine. Prilikom posjete jedne od članica obitelji Frankopan Ogulinu, 1991. godine, Dujmić je priredio i numizmatičku izložbu. Pored toga, posjeduje i veliku zbirku razglednica koje je kupovao na sajmovima u cijeloj bivšoj državi.

Ima i bogatu zbirku oružja. Pedeset primjeraka predstavio je na izložbi u Zavičajnom muzeju 1992. godine. Inače, trenutno ima oko 200 komada raznog oružja, a najstariji mu je primjerak puške kremenjače iz polovice 18. stoljeća.

Po cijeloj kući, od podruma do tavana, po gospodarskim objektima i po dvorištu, hrpe su eksponata – koje nažalost velika većina Ogulinaca nikada neće vidjeti. Tu su eksponati koji zastupaju mnoge zanate – od kovačkog, staklarskog, urarskog, drvodjelskog i mnogih drugih. Da je malo dobre volje, možda bi se i mogao pronaći prostor na kome bi se sačuvala naša baština sve do Domovinskog rata. Krunu dobro znaju u Hrvatskom memorijalno – dokumentacijskom centru Domovinskog rata gdje iznimno cijene njegov rad. Nedavno ga je u Ogulinu posjetio prof. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Centra. Tom prigodom Dujmić je Nazoru uručio veliku količinu arhivskog gradiva o vojnim skladištima JNA na našem području uz niz unikatnih fotografija. Ravnatelje Nazor iznimno je zadovoljan materijalom koji će im dobro doći i sretan je što je netko kao Dujmić, taj dio naše povijesti zabilježio i sačuvao od zaborava. Sav taj materijal sada se na adekvatan način čuva u Arhivu u Zagrebu, a svatko tko ga želi vidjeti to će može učiniti. Iz Hrvatskog memorijalno -dokumentacijskog centra Domovinskog rata Dujmiću su uručili priznanje. A mi? Što mi možemo učiniti da sve što je Dujmić pola stoljeća skupljao bude svima dostupno? U prvom redu pronaći prostor i okupiti ekipu koja bi učinila selekciju i odredila eksponate za stalni postav. Zgrada bivšeg zapovjedništva u središtu grada koja sada zjapi prazna bila bi za to bila idealan prostor.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime