pravoslavni božić1

Danas Božić slave oni kršćani koji se u liturgiji drže julijanskog kalendara, a po tome je kalendaru 25. prosinca danas. Božić po julijanskom kalendaru slave vjernici Srpske i Ruske pravoslavne Crkve, ali isto tako katolici Ukrajinske grkokatoličke Crkve.

U Zagrebu održava se liturgija u povodu svetkovine Božića po julijanskom kalendaru u sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg koju možete pratiti na prvom programu HRT-a. Liturgiju predvodi mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić.

Badnjak

Tradicionalno se održavaju liturgijska slavlja. Običaji na dan Badnjaka obično su povezani uz obitelj i ognjište. Ako je u mogućnosti, najstarija osoba u obitelji taj dan iz šume treba donijeti hrast. Dio drveta zapalit će na ognjištu, a dio se unosi u kuću i kiti.

U pravoslavnoj crkvi badnjaci se posvećuju, a vjernici ih odnose svojim kućama na kraju Badnjeg dana. Simbolika života i topline vezana je uz iskonsku potrebu čovjekova opstanka u prirodi.

Nakon liturgija na Badnjak, pravoslavni vjernici slave Božić, uz staru čestitku istočne crkve ‘Mir Božji-Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

Prijam SNV

Na svečanom prijamu u povodu Božića po julijanskom kalendaru, predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Boris Milošević ustvrdio je da je protekla godina obilježena brojnim etničko motiviranim napadima na Srbe u Hrvatskoj i pokazala kako su društvu potrebne poruke mira i tolerancije.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da je sjećanje na rođenje Isusa Krista prilika za osnaživanje vjere u mir, solidarnost i toleranciju, kao i zajedničko rješavanje pitanja važnih za sve građane. Osvrćući se na Miloševićev govor, Božinović je kazao da su Vlada i državne institucije u proteklih pola godine pokazale kako se radi na rješavanju problema.

– To iskustvo dodatno je ojačalo moje uvjerenje u ispravnost smjera Vlade – da pripadnici nacionalnih manjina trebaju podržavati nacionalnu većinu, jer time postaju akter koji i institucionalno može utjecati na rješenja, istaknuo je Božinović.
Uz njih, okupljenima su se obratili i poruke mira poslali izaslanica predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Anamarija Kirinić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Održan je i obred osvećenja i lomljenja česnice, a vjernicima je sretan Božić zaželio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, uz tradicionalnu poruku “Hristos se rodi”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime