Ogulinci osvojili Kilimanjaro!

216

Drago Jurčić i njegov sin Ivo, Ogulinci rodom i s „privremenim boravištem“ u Vikend naselju Sabljaci, danas su uz još dva člana ekspedicije osvojili Kilimanjaro, popevši se na 5892 m visok Uhuru Peak.

Drago Jurčić i Ivo Jurčić – članovi HPD-a Klek iz Ogulina te Mario Gašpar iz Zadra i Bobi Glavaš, međunarodni planinski vodič iz Varaždina, članovi su ekspedicije koja je 2. 1. 2020.  krenula osvojiti vrh Afrike, vrh Kilimanjara. 

Pripreme su počeli proljetos, još dok su većina vrhova bila pod snijegom. Svaki od njih je ove godine napravio 30 – 40.000 visinskih metara u usponu. Pri tome su osvojili najviše vrhove Slovenije, Švicarske, Južnog Tirola i Austrije.

Kondicijski smo dakle više nego spremni, ali na tim visinama uvijek prijeti visinska bolest koju se ne može trenirati, a koju smo na ponekim vrhovima manje više svi već jednom osjetili. Pored toga u Africi planinare često muče i probavne smetnje uslijed, za nas, nove prehrane ali i vode. Zato ćemo jesti isključivo kuhanu/pečenu hranu i energetske preparate, a vodu iskuhavati i dodatno dezinficirati tabletama – rekao nam je Drago prije samoga uspona.

Našalio se za kraj rekavši –  Za svaki slučaj imat ćemo pored priručne apoteke svaki i pljosku domaće rakije sa Sabljaka. Ako ne bude trebala u medicinske svrhe poslužit će za proslavu osvajanja vrha.

Pogodio je Drago pa se našom domaćom rakijom zalio vrh Afrike, a svi članovi uspješno završili ekspediciju.

Krenuli su na privatnu turu (samo njih 4 planinara u timu) preko Machame rute koja se još zove Whiskey-ruta, u planiranom trajanju od 6-8 dana, ovisno o potrebi dodatne aklimatizacije.  

Machame ruta je jedna od 6 različito zahtjevnih ruta na Kilimanjaru, izuzetno atraktivna, iako kondicijski vrlo zahtjevna ruta na najviši vrh Afrike i jednog od 7 Summita, sedam najviših vrhova najviših planina sedam kontinenata.

Prenosimo vam njihovu rutu puta i uspona koja ih je vodila do uspjeha:

Krenuli su  2. 1. 2020. iz Beča, preko Adis Abebe do Moshi-a, grada podno Kilimanjara, gdje su stigli 3. 1., te imali jedan dan za pripremu i odmor.

4. 1. krenuli su od Machame Gate-a na 1.800 nadmorske visine i uspinjali se do Machame Hut, njihovog prvog tabora na 3000 m.

U njihovom timu su pored četiri člana ekspedicije još bili i glavni i pomoćni vodič te kuhar i 16 nosača.

5. 1. su se uspeli na Shira Hut, drugi tabora na 3840 m visine. Dan kasnije već su bili na trećem taboru, Barranco Hut na 3970 m. Iako računski ispada da se penju svega 130 m dnevno,  svaki dan se radi bolje aklimatizacije penju 200 – 300 m više nego će taboriti, po principu “Climb High Sleep Low”.

7. 1. su se popeli do Barafu Hut, četvrtoga tabora na 4650 m, te ujedno i posljednjeg tabora prije uspona na vrh Kilimanjara, Uhuru Peak (5892 m).

Tog dana još prije ponoći krenuli su prema vrhu da bi 8. 1. (danas) do svitanja došli na sami vrh ogromnog vulkanskog kratera. Nakon slavlja,  čestitanja i odmora pronašli su vremena naravno i za fotografiranje, kako bi ovjekovječili svoj uspjeh.  Potom je slijedio brzi silazak do Mweka Camp, petoga kampa na 3100 m.

9.1. vraćaju se u početni Lodge u Moshi.

Poslije toga isplanirali su još 3 dana safarija, no napominju ako zbog dodatne aklimatizacije bude potrebno produžiti koji dan na Kiliju, safari će skratiti ili skroz izostaviti.

Zahvaljujemo se Dragi na fotografijama, a detaljniji izvještaj imat ćemo kad se Drago i Ivo vrate u Ogulin! 😉

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime