stribor zvijezda1

Hrvatska je natječajem dodijelila ime zvijezdi i planetu. U uži izbor dospjeli su nazivi i imena hrvatskih rijeka (Dobra, Kupa), hrvatskih planina (Risnjak, Velebit), slavenskih božanstava (Slava, Veles, Perun) između ostalog i onih koji su dio hrvatske lektire (Stribor) te likova iz starohrvatskih predaja (Buga).

U završnici, kao pobjednici su izašla imena Stribor za zvijezdu, i Veles za njezin egzoplanet. Ime Stribor predložila je Biserka Gržeta.

Povodom obilježavanja stote godišnjice od osnivanja Međunarodnog astronomskog saveza (IAU), organizacije koja jedina ima ovlasti dodjeljivati imena i oznake nebeskim tijelima, donesena je odluka o raspisivanju natječaja u kojemu će svi građani moći predlagati imena zvijezdama.

Stribor je bog vjetra u slavenskoj mitologiji, te lik iz knjige “Priče iz davnine” naše Ogulinke, poznate hrvatske književnice i spisateljice za djecu, Ivane Brlić Mažuranić. Veles je slavenski bog zemlje, voda i podzemlja, bog prirode i tajnog znanja o prirodnim zakonitostima.

Iako je Stribor zvijezda koja se može vidjeti iz Hrvatske, ipak nam nije vidljiva golim okom. Tako Stribora možemo promatrati dalekozorima i malim amaterskim teleskopima. Čak ga možemo snimiti i klasičnim fotoaparatima, naravno ako znamo gdje se nalazi.

stribor2
foto: Danijel Reponj

Što se tiče zvijezde HD 75898 Stribor, to je zvijezda osme magnitude koja je od nas udaljena 255 svjetlosnih godina. To znači da je svjetlost od nje do nas putovala 255 godina, najvećom mogućom brzinom u svemiru od 300.000 kilometara u sekundi. Dakle, mi ju danas vidimo onakvu kakva je izgledala prije 255 godina. Kako izgleda danas, to će vidjeti naši potomci za 255 godina.

Imate li ju čime promatrati ili snimati, naći ćete ju u zviježđu Risa, na samoj granici sa zviježđem Raka. Nalazi se na koordinatama 08h 53m 50.8053s po rektascenziji i +33° 03′ 24.5230″ po deklinaciji. Radi lakšeg snalaženja, pogledajte priloženu kartu tog dijela neba.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime