Od lipnja ove godine vozači će na benzinskim postajama u Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji imati uvid u prosječne cijene goriva na 100 kilometara.

Tako nalaže Direktiva EU, a u hrvatskom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture objašnjavaju da će na benzinskim postajama biti prikazana cijena izražena u kunama na 100 km za svako gorivo, što uključuje benzinska i dizelska goriva, ukapljeni naftni plin, stlačeni prirodni plin i električnu energiju i to u odnosu na segmente automobila A+B (kompaktni putnički automobili), C (mali osobni automobili srednje klase) i D+SUV (osobni automobili srednje klase).

U Ministarstvu navode da je u okviru europskog projekta “Usporedbe cijena goriva” razvijena metoda za izračun cijena različitih vrsta goriva na 100 km.

Taj izračun dobiva se na temelju prosječne potrošnje goriva najprodavanijeg novog automobila u segmentu. Pri tome je potrošnja goriva na 100 kilometara izražena u WLTP vrijednosti.

WLTP označava postupak usklađenog svjetskog harmoniziranog ispitivanja lakih vozila. Množenjem te vrijednosti, objašnjavaju u Ministarstvu, s prosječnim cijenama po vrsti goriva unutar svakog segmenta dobivaju se cijene goriva po segmentu. Izračuni su temeljeni na prosječnim vrijednostima po relevantnim segmentima u RH u prošloj godini i prosječnoj cijeni pojedinih vrsta goriva u posljednjem tromjesečju.

U Ministarstvu kažu da se ova usporedba cijene goriva uvodi kako bi potrošači bili svjesni potrošnje izražene u kunama na 100 prijeđenih kilometara, a s obzirom na to da su prilikom kupnje novog automobila važni čimbenici izbora vrsta goriva i njihova cijena. U Hrvatskoj i još devet EU članica jučer je pak pokrenut pilot-projekt PSA “Usporedba cijena goriva” kojem je cilj spoznati kako najbolje informirati potrošače o cijeni različitih vrsta goriva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime