Iza nas je vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, obiteljskih okupljanja, slavlja i pripreme brojnih specijaliteta, kolača i ukusnih slastica. To su najradosniji dani u godini i svi želimo uživati u njihovim čarima. No često se prekomjerno uživanje u jelu i piću odrazi i na naše oralno zdravlje, prvenstveno zbog slabijeg održavanja oralne higijene tih dana.

Dolazimo do dva pojma koja se moraju objasniti, a to su pojam oralnog zdravlja i pojam oralne higijene.

Što je to oralno zdravlje?

Oralno zdravlje znači zdravlje cijele usne šupljine. Pri tome se ne misli samo na zdrave zube i lijep osmijeh, već i na probleme unutar usne šupljine koji mogu utjecati i ukazivati i na neke sistemske bolesti. Iz svega navedenog zaključujemo da je zdravlje usne šupljine sastavni dio općeg zdravlja i da ima veliki utjecaj na kvalitetu života svakog pojedinca.

Što je to oralna higijena?

Oralna higijena je skup higijenskih mjera koje se provode radi sprečavanja bolesti i očuvanja zdravlja usne šupljine i zuba. Svaki dan odvojite nekoliko minuta za svoje zube i desni, ne samo zbog izgleda, već i zdravlja. Osnovni koraci oralne higijene su temeljito četkanje zubi najmanje dva puta dnevno – u jutro i na večer u trajanju od po najmanje 3 minute. Samo pranje zuba nije jedini način kojim se brinemo o njima. Druga stvar koju moramo redoviti činiti je čistiti zube zubnim koncem. Naime, četkanjem se očiste tri od pet ploha stražnjih zuba, odnosno dvije od četiri plohe prednjih zuba. Da bi se očistile preostale dvije plohe i to one postranične potrebno je koristiti zubni konac ili svilu.

Nadalje, važan čimbenik u održavanju zdravlja usne šupljine je pravilna prehrana. Prehrana u našoj sredini nažalost obično nije pravilna. Najštetnije na zube djeluju rafinirani ugljikohidrati, ponajprije saharoza. Naime, već u dojenačkoj dobi, u doba prehrane na bočicu zbog ugljikohidrata dolazi do opsežne destrukcije gornjih sjekutića zbog zaostajanja takve ljepljive kariogene hrane na tim zubima za vrijeme spavanja djeteta. Taj prvi oblik karijesa poznat je i još kao karijes bočice ili eng. “bottle caries”. Redovito bismo trebali odlaziti stomatologu i to u pravilu svakih 6mj. Sve su to preduvjeti za očuvanje oralnog zdravlja. Od davnina postoji uzrečica da je usna šupljina ogledalo zdravlja svake osobe. Preventivni postupci koji se preporučaju za očuvanje zdravlja jednostavno su primjenjivi, a njihov rezultat višestruko vrijedan za pojedinca i društvo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime