Povodom promocije albuma duhovne glazbe “Ljubav koju ne razumijem”, razgovarali smo s autorom, vjeroučiteljem Tomislavom Kljajićem. Predstavio nam je sebe, album, svoj rad u školi, rad s mladima.

Predstavite nam se ukratko.

Zovem se Tomislav Kljajić. Vjeroučitelj sam Gospićko-senjeske biskupije. Studij teologije započeo 2008. godine sam u Sarajevu te sam tri godine bio bogoslov. Potom sam izišao iz bogoslovije i studij nastavio u Rijeci kao student laik. 2015. godine diplomirao sam na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu – područni studij Rijeka. Od 2016. godine vjeroučitelj sam u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin i djelujem pri župnoj crkvi sv. Križa u Ogulinu. Oženjen sam i zasad imam jedno dijete. Moja je žena također vjeroučiteljica i radi u OŠ Josipdol – PŠ Lucije Capan u Tounju.

Čuli smo da ste samouk glazbenik. Kako ste naučili svirati?

Da, samouk sam glazbenik. U mojoj se obitelji nitko ne bavi glazbom. Još u osnovnoj školi pokazivao sam veliko zanimanje za glazbu. Ipak, moji roditelji uz veliku volju nisu bili u mogućnosti upisati me u glazbenu školu, kako bih se mogao glazbeno educirati. Premda se u mojoj obitelji nitko ne bavi glazbom, svi rado pjevamo u crkvi. To je bio moj start pjevanja. Sjećam se, sa svojim bratom svaku sam nedjelju išao na dvije svete mise: prijepodne na misu je išla čitava naša obitelj, a navečer smo brat i ja išli opet na misu, jer su večernje mise glazbeno animirali mladi. U crkvi sam se prvi puta uživo susreo i sa gitarom koju sam odmah poželio naučiti svirati. Budući da nisam mogao ići u glazbenu školu morao sam smisliti način kako naučiti svirati gitaru. Jednog sam se dana dosjetio načina i počeo učiti. Budući da sam tijekom misa za mlade imao pjesmaricu u ruci pratio sam akorde ispisane u pjesmarici i gledao što to svirači tada sviraju na gitari. Odmah po završetku mise, dok su se mladi družili u župnoj dvorani, ja bih se odvojio  u posebnu prostoriju pri župnom uredu i vježbao tih nekoliko akorda koje sam zapamtio na misi. Bilo je dana kada sam sviranje gitare vježbao i po 16 sati dnevno. Bio sam jako uporan. Tako je od mog prvog kontakta sa gitarom do prve javno svirane pjesme na misi prošlo samo tri tjedna. Postupno sam uz puno vježbe i volje razvijao stil sviranja gitare i otkrivanja novih stvari.

Osim gitare sviram još i klavijature i bubnjeve. Također sam ih sam vježbao. Bubnjeve sam naučio svirati tijekom prve godine studija. Kako sam rekao, tada sam bio bogoslov. U zgradi bogoslovije imali smo bubnjeve koje sam puno vježbao svirati (nekad gotovo osam sati dnevno). Sjećam se tih početaka, nisam znao ništa vezano za bubnjeve. Puštao sam pjesme preko kompjutora i nastojao od svih zvukova koje čujem skoncentrirati se isključivo samo na bubnjeve. Malo pomalo i to je krenulo pa sam i vezano za udaraljke došao do određene razine poznavanja.

Zašto i kako ste se počeli baviti duhovnom glazbom?

Od malih nogu bio sam praktični vjernik i zaista sam volio ići u crkvu. U crkvi sam naučio osnove glazbe (posebice govoreći o duhovnoj glazbi), naučio sam osnove sviranja 3 različita instrumenta, pravila zbornog pjevanja, koralnog pjevanja i dirigiranja.

Kada sam studij Teologije nastavio u Rijeci na poziv nekih profesionalnih glazbenika duhovne glazbe iz Rijeke priključio sam se župnom bendu Assunta koji djeluje pri župnoj crkvi Uznesenja BDM u Rijeci. To je bio moj početak profesionalnog bavljenja duhovnom glazbom. U tom sam bendu najprije počeo djelovati kao gitarist (ritam gitara), potom kroz kratko vrijeme i kao pjevač (back vokal i lead vokal). Potom smo došli na ideju povećati kvalitetu našeg glazbenog sastava pa smo kupili bubnjeve te sam bio bubnjar benda Assunta. Od članova ovog benda puno sam naučio. Skupa smo nastupali na mnogim koncertima duhovne glazbe, raznim duhovnim susretima za mlade i starije, mnogim duhovnim tribinama za studente, duhovnim obnovama… Zajedno smo znali pisati pjesme, aranžirati ih, prevoditi strane duhovne pjesme. Od članova ovog benda posebno sam naučio neke detalje vezane za aranžiranje pjesama.

Gdje pronalazite inspiraciju za glazbu? Što vas inspirira?

Premda sam kao školarac znao napisati i pokoju pjesmu svjetovnog karaktera, više sam svoje pisanje temeljio na duhovnim tekstovima. Više je stvari koje me inspiriraju za pisanje pjesama, ali izdvojio bih dvije: Sveto Pismo i osobna molitva. Biblija ili Sveto Pismo neiscrpni je izvor inspiracije kako za meditiranje Božje riječi tako i za pisanje tekstova. Osobna molitva i razmatranje o veličini sakramenata (posebice sakramenata euharistije i ispovijedi) veliku važnost ima u motiviranju i inspiraciji za pisanje duhovne glazbe.

Izdali ste i predstavili album duhovne glazbe „Ljubav koju ne razumijem“.

Album „Ljubav koju ne razumijem” objavljen je krajem studenog 2019. godine, kada sam postao i članom HDS ZAMP-a (Hrvatsko društvo skladatelja). Album broji 10 autorskih pjesama. Pjesme koje se nalaze na albumu pisane su u vremenskom rasponu od gotovo 15 godina. Prvu sam pjesmu napisao još u 7. razredu osnovne škole, a posljednju pjesmu koja je uvrštena u album napisao sam 2019. godine. Dakako, imam još svojih pjesama, ali nisu snimljene niti objavljivane. Sve pjesme koje sam napisao nastale su nakon dugotrajnih ustrajnih molitvi. Pjesme govore o veličini trojedinog Boga, o našoj Nebeskoj majci Mariji, o procesu u duhovnom sazrijevanju, a ima i onih pjesama koje su pogodne za slavljenje Boga. Album nosi naslov po jednoj pjesmi sa albuma koju sam napisao tijekom studija. Čitavo iskustvo te pjesme veoma živo sam proživljavao tijekom dvije godine, a pjesmu napisao i uglazbio u svega nekoliko minuta. Inače, pjesmu „Ljubav koju ne razumijem” prvi puta sam predstavio široj publici u Rijeci sa svojim bendom Assunta na jednom od festivala duhovne glazbe, kada je ta pjesma (u drukčijem aranžmanu nego sada) odnijela pobjedničko mjesto.

Budući da sam vjeroučitelj u Ogulinu i djelujem pri župi sv. Križa u Ogulinu, odlučio sam album široj javnosti predstaviti najprije župljanima naše župe, te sam uz dogovor sa župnikom vlč. Josipom Štefančićem to učinio 15. prosinca 2019. godine, nakon večernje svete mise na treću nedjelju Došašća.

Koji je bio motiv izdavanja ovoga albuma? Što vas je potaklo?

Nikada nisam razmišljao da bih nekada mogao objaviti svoj album duhovne glazbe. Pjesme jesam pisao, ali uvijek sam ih stavljao „u ladicu”. Ipak, pokoju pjesmu odsvirao sam nekim svojim prijateljima koji su mi predložili da razmislim o mogućnosti objavljivanja albuma. Nakon nekog vremena, kada sam vidio da imam dovoljan broj pjesama koje bi možda mogle biti dio jednog nosača zvuka, počeo sam razmišljati ima li uopće to smisla. Kroz duge molitve shvatio sam da je mene glazba puno puta „održala”. Glazba me često na jedan poseban način približi Bogu. Onda sam shvatio da sigurno nisam jedini sa takvim osjećajima, te sam se odlučio na pothvat objavljivanja albuma. Jedini, zapravo, razlog zbog kojeg sam se odlučio snimiti i objaviti album duhovne glazbe jest pokušati potaknuti slušatelje na osobnu iskrenu molitvu i na redovito primanje sakramenata, a posebno sakramenata ispovijedi i euharistije.

Tko je sve radio na albumu? Tko je pisao tekstove, a tko glazbu?

Tekstove i glazbu pisao sam ja. Dakako, vremenom je kod nekih pjesama bilo nekih korekcija po pitanju glazbe, ali, tekstovi i glazba su moji. Album sam snimao u profesionalnom glazbenom studiju „Sky road music studio” u Varaždinu. Riječ je o jedinom studiju na našem području koji snima isključivo duhovne skladbe. U ovom studiju susreo sam vrhunski kvalitetnu studijsku opremu, koja pruža fenomenalne uvjete i ugođaj za snimanje. Studio vodi g. Antonio Tkalec, profesionalni glazbeni pjevač duhovne glazbe i samostalni glazbeni umjetnik. Antonio Tkalec aranžer je svih 10 pjesama sa mog albuma. Od samog početka snimanja pjesama bio sam svjestan da je za kvalitetu zvuka potrebna kvalitetna oprema (koju spomenuti studio posjeduje). Ipak, katkad puno više od same studijske opreme očekuje se od samog aranžera. Takvu sam osobu prepoznao kod Antonia Tkaleca. On je zaista perfekcionist (u pozitivnom smislu riječi) koji u potpunosti daje najbolje od sebe. Koristim ovu priliku pa se njemu i njegovim suradnicima još jednom zahvaljujem na velikoj suradnji.

Osim Antonia, spomenuo bih i gđu. Agnezu Levanić koja je dala svoj veliki doprinos ovom albumu, posebice glede back vokala. Violinist je g. Martin Pokos, dizajn i grafičko oblikovanje „Copy centar Manuela d.o.o” iz Varaždina, a fotograf Foto video „Miro” iz Ogulina. Također, još jednom zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos pri realiziranju ovog albuma.

Gdje se album može kupiti?

Album se zasad može kupiti u župama ogulinskog dekanata, slunjskog dekanata ili putem e-mail adrese tomislav.kljajic.info@gmail.com. Uskoro će se moći nabaviti i u župama na području Riječke nadbiskupije, Krčke biskupije, Splitsko–makarske nadbiskupije, Zagrebačke nadbiskupije, ali i u još nekim biskupijama izvan granica RH.

Vjeroučitelj ste, vodite crkveni zbor mladih, općenito radite s mladima. Kako mladi reagiraju na duhovnu glazbu?

Mladi općenito vole glazbu. Ipak, puno je toga danas ponuđeno. Čini mi se da mladi nisu baš navikli na ljepotu duhovne glazbe za mlade. U većim mjestima i gradovima ima puno mladih koji zaista vole duhovnu glazbu. Tako i kod nas u Ogulinu sve češće uviđam u radu sa mladima kako postaju sve otvoreniji za takvu glazbu što me osobno oduševljava. Iznimno je lijep osjećaj po školskim hodnicima slušati djecu kako, ničim izazvani, pjevaju neke duhovne pjesme. Zapravo, lijepo je čuti bilo koju pjesmu, jer to je jedan od pokazatelja radosti čovjeka.

Potičete i uzor ste mladima u crkvenoj, duhovnoj glazbi. Koja su vam nastojanja i izazovi s kojima se susrećete u radu s mladima?

Kao što smo već rekli, ja posebno djelujem u Ogulinu. Ogulin je mjesto u kojem zaista ima puno djece sa potencijalom u području umjetnosti (glazba, slikanje…). Želja mi je ohrabriti te osobe i potaknuti ih da, prije svega, postanu svjesni svojih talenata koje su dobili od dobroga Boga, a potom da te talente umnažaju i usavršavaju. Šteta bi bilo potkopati prekrasne talente i darove koje djeca posjeduju. To je upravo katkad poteškoća – ohrabriti osobe da se razvijaju u području umjetnosti. Ipak, smatram kako Ogulin ima puno kvalitetnih osoba koje zaista svakodnevno ispravno usmjeravaju djecu prema životnim vrednotama. Ovdje ponajprije mislim na roditelje, učitelje po školama i trenere različitih sportova, koji puno vremena provode sa djecom.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Već sam u prosincu imao svoju prvu radijsku promociju svog albuma na radio postaji Mir Međugorje. Ova se emisija do sada emitirala dva puta. Predstavljanje albuma, kako sam već rekao, imao sam u našoj ogulinskoj župnoj  crkvi. Prvu veliku promociju planiram imati 31.01. u Rijeci u samostanskoj dvorani časnih sestara milosrdnica.

U dogovorima sam za još neke radio postaje. Također, u tijeku su organizacije za promocije na području splitsko-makarske nadbiskupije, krčke biskupije i sarajevske nadbiskupije. Također, planovi su da se glazbeno aktiviram na posebnim duhovnim obnovama, duhovnim seminarima, susretima za mlade… Što se tiče festivala duhovne glazbe, već sam dobio nekoliko upita (primjerice za naš Tonkafest), ali još vidjet ćemo u kom će smjeru sve zapravo ići. Otvoren sam za svaku suradnju, ali najviše za suradnju sa Duhom Svetim, pa ću vidjeti kako će me Duh Božji nadahnuti. Ja sam, ipak, prije svega vjeroučitelj i to mi je primarno, a što se glazbene aktivnosti tiče, neka vrijeme pokaže.

Što privatno slušate od duhovne, a što svjetovne glazbe?

Glede duhovne glazbe, veliki sam ljubitelj gregorijanskih korala. Dakako, najčešće slušam modernu duhovnu glazbu.

Od svjetovne glazbe volim slušati domaći rock i pop. Nisam ljubitelj strane glazbe. Iznimno ju rijetko slušam. Ne želim podcjenjivati stranu glazbu, ali mislim da mi na našem govornom području imamo iznimno lijepih pjesama koje su vrijedne slušanja. Ne čujem prečesto da primjerice Amerikanci slušaju hrvatsku glazbu, dok se u našoj zemlji njihova sluša više negoli domaća. Smatram kako mi sami moramo više slušati i potencirati svoju glazbu, čime će se, zapravo, pojavljivati i nove generacije naših domaćih skladatelja i glazbenika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime