Ogulin.eu Gimnazija Ogulin u projektu sa školama iz Europe

Social cohesion – give a hand to become a friend naziv je Erasmus + projekta koji se od 1. studenoga 2019. godine provodi u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana u Ogulinu. U projektu sudjeluju škole iz Mađarske, Bugarske, Litve, Španjolske i Portugala. Koordinatorica projekta je nastavnica iz Bugarske, a za Gimnaziju i strukovnu školu Bernardina Frankopana iz Ogulina koordinator je Branko Rumenović.

Projekt je započeo 1. studenoga 2019. godine i traje 24 mjeseca. Glavni je cilj razmjena dobrih praksi te povezanost i socijalna jednakost između naroda. Projekt uključuje mnoga društvena događanja kao što su: sportske igre, planinarenje, istraživanje povijesnih mjesta, proslave lokalnih praznika, festivali, narodni plesovi, kazališni skečevi i slično.

Ovo je prvi Erasmus + projekt koji se na ovaj način provodi u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana u Ogulinu. Koordinator je projekta Branko Rumenović, a članovi projektnog tima jesu: Sanja Dubić, Manuela Mihaljević Sabljak, Bojan Grba i Dragan Sabljak.

Teme koje će se obrađivati tijekom projekta jesu: stanovništvo Europske unije, svijest i demokracija u Europskoj uniji, mentalno zdravlje, umjetnost i glazbena terapija, sport, aktivnosti na otvorenom, okoliš, hrana, baština i sl.

Branko Rumenović ističe obrazovne razloge za provođenje ovakvih projekta koji motiviraju učenike za nastavne sadržaje. Drugi su razlozi kulturološki, a izabrana je likovna umjetnost, glazba i sport.

-Upravo se ovim razlozima želi staviti naglasak na korištenje novih obrazovnih metoda, boljega obrazovnog okruženja za učenike, smanjenja nejednakosti među učenicima te sprječavanje vršnjačkog nasilja. Tijekom svih aktivnosti u projektu, a posebice planinarenja i pješačenja, učenici mogu razumjeti povijest, odgovoriti na pitanja u sadašnjosti na iskustvu iz povijesti te upoznati iskustva ljudi iz povijesti, rekao je Branko Rumenović.

Ogulin.eu Gimnazija Ogulin u projektu sa školama iz Europe

U sklopu projekta izradit će se Facebook stranica, mrežna stranica Projekta te će se koristiti eTwinning platforma. Također će se izraditi logo i maskota projekta te slogan koji će pozivati ljude na pješačenje i planinarenje. ICT nastavnici podučit će učenike o sigurnosti na internetu te autorskim pravima. Prije svake mobilnosti, učenici će istražiti kulturno naslijeđe pojedine zemlje i o tome pripremiti izložbu.

Članak o aktivnostima nastavnika i učenika iz Gimnazije Bernardina Frankopana objavljen je časopisu Školske novine. Članak je odlična promocija škole, projekta i ostalih aktivnosti koje će se odvijati u naredne dvije godine.

Ovo nije prva suradnja Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana s ostalim školama iz Europe. Krenuli su eTwinning projektom iz Statistike koji je nagrađen nacionalnom oznakom kvalitete. 2018. godine pokreću drugi eTwinning projekt koji se bavio umjetnošću i podučavanjem, materijalnom i nematerijalnom baštinom, običajima i kulturom. Ovaj projekt je dobio nacionalnu oznaku kvalitete u Hrvatskoj i Litvi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime