Kastracija PetVet

Kastracija je uklanjanje spolnih žlijezda. Kod mužjaka su to testisi, kod ženki jajnici (ovariotomija) ili jajnici s maternicom (ovariohisterektomija).

Kastracijom nestaju spolni nagoni kao i mogućnost rasplođivanja.

Uvriježeno je govoriti da se mužjaci kastriraju, a ženke steriliziraju, što je potpuno pogrešno. Sterilizacija u kemijsko-fizikalnom smislu znači učiniti nešto sterilnim, slobodnim od mikroorganizama, a u biološkom smislu ona znači učiniti neplodnim. Što zapravo znači podvezivanje jajnika ili testisa. Nedostaci ove metode su ti što životinja ne gubi spolni nagon niti s time povezano neželjeno ponašanje, a ostaje i rizik od prijenosa bolesti.

Kastracijom životinja gubi spolni nagon, nema neželjenog ponašanja, a smanjuje se i rizik brojnim bolestima.

Kastracija se može obaviti u svakoj dobi životinje, a preporuka je da se ona obavi kada životinje završe s rastom (za ženke je to 5 mjeseci, za mužjake 6-8 mjeseci).

Maćka PetVet

Već se nekako uvriježilo da u veljači, mjesecu koji je nekada bio poznat po tome da započinje sezona parenja mačaka, veterinarske organizacije snižavaju cijene zahvata, sve u cilju popularizacije kastracije i kako bi kastraciju učinile dostupnim i vlasnicima s više mačaka.

Mačke imaju spolni ciklus koji je uvjetovan svjetlom. U veljači dani postaju duži i to potiče početak spolne aktivnosti. Danas je noćna ulična rasvjeta životinjama poremetila tu regulaciju pa se mačke manje – više tjeraju tijekom cijele godine, ali još uvijek je termin ,veljačenje’ uvriježen u narodu.

Mačke spolno sazrijevaju s otprilike 5 mjeseci, mužjaci nešto kasnije.

Graviditet u mačaka traje 2 mjeseca, na svijet donose u prosjeku 4 mačića.

Mačka petVet1

U vrijeme parenja mačke se ponašaju agresivno, naročito mužjaci, upuštaju se u borbe s drugim mužjacima, urinom obilježavaju teritorij, udaljavaju se od kuće i tako se izlažu opasnostima poput udarca automobila. Također, povećava se rizik od prijenosa zaraznih bolesti (mačja sida, mačja leukemija, mačji zarazni peritonitis), parazita i s njima povezanih bolesti, a česte su i ugrizne i ogrebne rane.

Kako biste izbjegli sve ovo – od neželjenog ponašanja, preko raznih bolesti pa do neželjenog legla koje ima potencijal postati napušteno, budite odgovoran vlasnik i iskoristite popularne cijene koje u veljači nude broje veterinarske organizacije.

U našoj veterinarskoj ambulanti cijene su u veljači niže za 20%, a termin je potrebno rezervirati na 047/295-939.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime