71113130_10217869469826649_7508465808301883392_n-1

Nastavljamo s predstavljanjem ogulinskih OPG-ova. Razgovarali smo s Nikolom Puškarićem koji se već desetak godina bavi pčelarstvom. Razgovarali smo o pčelarstvu, njihovim proizvodima, ali i o problemima s kojima se ogulinski pčelari susreću.

Planirano se počeo baviti pčelarstvom, obitelj živi od toga

-S obzirom da sam u vojnoj mirovini, razmišljao sam s čime bih se mogao baviti i prehranjivati obitelj. Probao sam svašta, od uzgoja krmača, krava do ljekovitog bilja. Sa svime sam imao isti problem – kako plasirat proizvod na tržište. Onda sam odlučio probati s medom.

Odlučili smo da ćemo se profesionalno baviti pčelarstvom

Potražnja za kvalitetnim medom je velika, i veća od proizvodnje stoga smo se odlučili profesionalno i u potpunosti posvetiti pčelarstvu. Zato sam se prvo školovao Iako to nije bilo nužno za otvaranja OPG-a. Sin i ja završili smo školu za pčelare, stekli zanimanje pčelar i onda, prije 10-tak godina registrirali smo OPG. Danas želite li se baviti pčelarstvom i svoje proizvode prodati na tržnici ili na sajmovima morate imati registriran OPG. Stoga smo se odmah registrirali tj. upisali u registar hrvatskih poljoprivrednika, postali članovi Hrvatskog pčelarskog saveza i članovi Pčelarskog društva Ogulin.

Od tada nas četvero u obitelji, moja žena Marijana, sin Filip, snaha Sanja i ja, svakodnevno se bavimo pčelarstvom i obavljamo poslove vezane za OPG. Za vrijeme sezone i u vrijeme vrcanja pomaže nam drugi sin i ostatak obitelji.

Cilj nam je imati oko 400 zajednica pčela i to bi bila količina od koje bi se obitelj financirala i od koje bi svi mogli živjeti.

Dva pčelinjaka imamo u blizini kuće u Zagorju Ogulinskom, još tri u okolici (Šušnjevo selo, Ribarići), a u planu su još dva, u Modruškim Sabljacima i u Stajnici. Selimo i dva pčelinjaka kod Zvečaja i u Jankovo Selište na ispašu bagrema.

Proizvode i prodaju med, pelud, propolis, peludna zrnaca, vosak i pergu i ostale pčelinje proizvode.

-Imamo dva glavna proizvoda koja najviše i prodajemo. To su zelena mješavina i krema s 15-tak vrsta bilja. Ti proizvodi spoj su prijašnjeg desetogodišnjeg iskustva s ljekovitim biljem i sadašnjeg znanja o medu. Zelena mješavina sastoji se od 10-tak vrsta ljekovitog bilja u medu s propolisom i peludi. Djeluje antioksidativno, jača imunitet i veliki je izvor željeza. Krema s ljekovitim biljem između ostalog sadrži tri vrste životinjske masti, vosak, med i propolis.

Najzanimljiviji i najcjenjeniji proizvod koji prodajemo je perga. Miješa se s medom, propolisom i s peludi. Perga je fermentirana pelud koju pčele skupljaju i čuvaju sebi kao hranu za male pčele. Veoma je cijenjena, a kilogram čiste perge košta i do 1000 eura.

Proizvodnja nam je ekološka, ni satnu osnovu ne kupujemo jer ima parafina, već imamo svoju. No eko proizvodnju nismo registrirali jer bi nam se tako samo otežao rad i nametnuli  dodatni propisi i  birokracija. I ovako ima dovoljno nelogičnosti. Na primjer protiv nametnika varoe,  prisiljeni smo koristiti propisana sredstva, od određenih proizvođača, a ne bismo smjeli koristiti neka ekološka sredstva koja su dokazano učinkovita jer time kršimo propise i riskiramo kaznu.

Na pitanje koriste li nacionalne staklenke, Nikola odgovara da nemaju potrebe

-Imamo pravo na korištenje nacionalne staklenke, no to bi nam bio samo dodatni trošak. Svoj med, koliko ga proizvedemo toliko i prodamo. Naši kupci su već prepoznali naše proizvode kao kvalitetne, ekološke i lokalne pa nemamo potrebu pakirat med u nacionalne staklenke kao dodatnu potvrdu.

Osvojili su brojne nagrade i izlažu svoje proizvode na sajmovima

-Do sada smo osvojili već petnaestak nagrada i diploma. Izlagali su svoje proizvode na sajmovima od Dana meda u Ogulinu do Jeseni u Lici, Adventa u Otočcu, sajma Gospodarske komore „Naši mali gušti“ u Zadru, sajma u Gudovcu, Pazinu, Biogradu na Moru.

Svoje proizvode prodaju svake srijede na tržnici

Svake srijede smo na placu. Imamo svoje stare, stalne mušterije, a to nam je i način da se prezentiramo. Zadovoljni smo prodajom.  Onima koji imaju OPG, komunalno vrati i dio naknade za štand. Voljeli bismo kada bi imali više prilika pokazati svoje proizvode, kada bismo mi pčelari mogli dobiti svoj štand, na pristupačnijem mjestu. Subvencionirani štandovi koje je Grad osmislio dobri su samo za one koji su uz cestu, one u Otoku Oštarijskom, a mi koji smo dalje, ne možemo prodavati na kućnom pragu.

Zadovoljni su suradnjom s Pčelarskim društvom Ogulin

-Svi četvero članovi smo ogulinskog pčelarskog društva. Svi oni se jako trude, organiziraju korisne edukacije na koje se uvijek odazivamo. Za Dane meda oni puno posla odrađuju, veliki je to angažman, rad petnaestak entuzijasta. Dani meda korisni su za predstavljanje proizvoda ogulinskih pčelara, no više je to manifestacija koju pčelari poklanjaju gradu. Slabu potporu dobijemo od grada i od TZ i više je njima to promidžba.

Slaba potpora pčelarima

Nedostaje nam potpore. S obzirom da ne obrađujemo površine ne ostvarimo pravo na nikakve potpore. Prema zakonu ne moramo imati svoju zemlju, no pčelari održavaju mnoge površine koje bi inače bile zapuštene. Četiri puta godišnje kosimo i održavamo livade, ali pravo neke poticaje i potpore nemamo.

Ukinuta potpora od strane Grada i loša organizacija Dana meda i zelja

Veliki minus dao bih Gradu. Nakon niza godina ukinuli su potporu koju smo dobivali, 50 kuna po košnici. Nije to bilo puno, ali mnogi su računali na taj novac. Kažu da je EU zabranila davanje potpore po košnicama, no mogli su naći drugi način da nam pomognu, npr. u šećeru. Mi smo grana koja je samostalna, uspješna i privređuje. Mogu nam pomoći na puno načina, a da to Grad čak ništa ni ne košta, kroz promociju dodjelu štanda, mjesta gdje bi se reklamirali ogulinski OPG-i.

Trebalo bi nam dati ipak malo veću potporu. Prošle godine, za Dane zelja naša ogulinska policija je naplaćivala kazne domaćim medarima i gostima jer su se na nekoliko minuta zaustavili kraj parka radi istovara i postavljanja štanda. Na koliko god smo sajmova bili diljem Hrvatske tako nešto nismo doživjeli, nego samo u Ogulinu. Zovu te na sajam, a onda te dočeka loša organizacija i kazna.  

No najviše nedostaje potpora u birokrativnim poslovima. Fali osoba, ured u kojem bi nas netko savjetovao, uputio. Uz sve poslove koje obavljamo oko pčela, teško pronalazimo vremena i saznajemo na koje se natječaje, za koje projekte možemo prijaviti.

Planovi za budućnost….

-Planovi za budućnost su nam prodavati većinom prerađene medne proizvode, ponajviše medovinu, vino od meda. Tu vidimo veliki potencijal ako bi ostvarili dobru suradnju s našim ugostiteljima i turističkim zajednicama. Vino smo već proizveli, no imamo problema s registracijom proizvoda pa čekamo kako bi ga mogli pustiti u prodaju. Potrebna su nam neka ulaganja, ali nadamo se da će medovina činiti 70 do 80 % naše proizvodnje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime