domitr turk
Foto: HRT

Prošlotjedna sjednica Gradskog vijeća izazvala je dosta komentara i reakcija. Najviše interesa javnosti privuklo je inzistiranje vijećnika Lipošćaka (HDZ) da se vijećnicima, ali i javnosti, dostavi analiza na temelju koje je Domitrović (SDP) donio odluku o likvidaciji Poduzetničke zone i koju je, prema vlastitim riječima, sam izradio i ne namjerava je nikome davati. Nekako u sjeni žustre rasprave na temu likvidacije Poduzetničke zone ostalo je neprihvaćanje predloženih izmjena Pravilnika o upisima i kriterijima upisa djece u Dječji vrtić Bistrac Ogulin.

Primjedbe su imali i vladajući i oporba. Zaiskrilo je odmah na početku kada je vijećnica Kurelac (HDZ) zatražila od predsjednice Upravnog vijeća vrtića (koja je bila prisutna na sjednici kao novozaposlena djelatnica gradske uprave) dodatno pojašnjenje kriterija upisa. Unatoč činjenici da je Upravno vijeće tijelo koje je donijelo navedeni Pravilnik, Domitrović i predsjednik vijeća Herman (SDP) inzistirali su da ravnateljica vrtića Turković odgovara na pitanja – kao izvjestiteljica. Tu je još jednom do izražaja došla očita netrepeljivost na relaciji gradonačelnik – Upravno vijeće – ravnateljica. Osobito je to bilo vidljivo u trenutku kada je zamjenica Salopek Šumonja (SDP) započela s „unakrsnim“ ispitivanjem ravnateljice zbog čega je reagirao i predsjednik vijeća Herman te ju upozorio da to ne može raditi.

Nakon rasprave u kojoj smo mogli svašta čuti, od „izaslanstava zaposlenika“ koji su išli na dogovore sa zamjenicom do međusobnih optužbi za iznošenje neistina, pristupilo se glasovanju. Tomislav Lipošćak zaključio je raspravu ispred Kluba vijećnika HDZ-a rekavši da mu nije jasno kako ovakav prijedlog može doći na vijećničke klupe, a da prije toga nije usuglašen na relaciji gradonačelnik – Upravno vijeće – ravnateljica. Nakon glasovanja, prijedlog Pravilnika je odbijen sa 5 suzdržanih i 10 glasova protiv.

Očito je da već duže vrijeme ne „cvjetaju ruže“ na relaciji aktualne SDP-ove  vlasti i ravnateljice Dječjeg vrtića. Mogli smo se uvjeriti da je tako na ovoj sjednici Gradskog vijeća, ali i na nekim ranijima. Ostaje samo pitanje rješavaju li se stvari na ovakav način, javnim prozivanjem ravnateljice i kritikom pravilnika koji je trebao biti usuglašen prije upućivanja materijala na Gradsko vijeće? Osobito ukoliko znamo da je sporni prijedlog pravilnika prethodno usvojilo Upravno vijeće koje imenuje gradonačelnik, a da stvar bude još zagonetnija, isti taj prijedlog kojega su vijećnici SDP-a jednoglasno odbili – dobio je pozitivnu ocjenu na svim odborima u kojima većinu imaju članovi imenovani od strane vladajućih (SDP)?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime