34284698 2290721327876867 4000486535546798080 n 1

Povodom Dana žena razgovarali smo s Ogulinkom Anđelkom Salopek koja je uključena u društveni, kulturni i politički život našega grada. Uspješno spaja privatne, obiteljske obaveze i one koje ima radeći kao ravnateljica škole, predsjednica KUD–a Klek, predsjednica MO Sv. Jakov i predsjednica ZŽ. Osvrnula se na položaj žena u našemu društvu i na koji način rad ZŽ HDZ-a “Katarina Zrinski” doprinosti njihovom boljem položaju.

Što za Vas predstavlja dan žena? Koliko smo svjesni njegove ne samo simboličke važnosti, nego i toga da je riječ o borbi za prava i bolji položaj žena i tijekom cijele godine?

Dan žena je dan kada se slave žene i sva njihova ostvarenja u raznim područjima života, a ujedno se traži i naša veća jednakost. Znamo da je sve započelo sredinom 19. stoljeća kada su zaposlene žene digle svoj glas i protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća tražeći kraće radno vrijeme, veće plaće i pravo glasa. Danas se Dan žena obilježava tako što se ženama poklanja cvijeće ili neki poklon kao znak pažnje, organiziraju se koncerti i zbog toga mnogi gledaju na Dan žena kao komercijalizirani blagdan. Međutim, on zapravo predstavlja povijesnu borbu koju su žene morale voditi da bi dobile jednaka prava kao muškarci. Dobile su pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na odabir majčinstva, pravo na obnašanje svih funkcija u društvu te sva temeljna prava osigurana zakonima. U demokratskim društvima žene su se izborile za ravnopravnost spolova, ali u brojnim kulturama trećeg svijeta, nažalost, žene se još uvijek  smatraju manje vrijednima. Upravo zato Dan žena predstavlja podsjetnik na sve ono što su žene dosad postigle te poticaj za sve ono što se još može učiniti kako bismo živjeli u ravnopravnom društvu bez predrasuda i diskriminacija.

stručni ravantelja Anđelka

Kakav je po Vama položaj žena u našem društvu, gradu?

Gotovo sve žene danas su opterećene brojnim poslovima i obavezama. Imaju odgovornost prema članovima obitelji, djeci, a malo vremena ostaje za njihove potrebe. Da bi žena bila uspješna, priznata i cijenjena u današnjem demokratskom društvu, mora biti dovoljno jaka, vrlo stabilna i dobro organizirana. Još uvijek se mora dokazivati da i žena može biti uspješna u poslu i imati rezultate. Žena može istovremeno raditi više poslova, a ne kaže se za badava da žena u kući „drži tri ćoška“, ako ne i sva četiri. Veoma je važno odrediti prioritete, a kada žena zna što u životu želi i ima jasan cilj, onda nije ništa teško. Gledajući unatrag, žene su se izborile za ravnopravnost, ali sve ovisi i o nama samima koliko i što želimo te na koji način to želimo postići. Treba uvijek težiti višem cilju, a uvijek može bolje.

Doprinosite i radite na mnogim poljima. Ravnateljica ste Osnovne škole Ivane Brlić – Mažuranić Ogulin, predsjednica KUD – a Klek Ogulin, predsjednica MO Sv. Jakov i predsjednica HDZ – ove Zajednice žena Katarina Zrinski u Ogulinu. Kakav je bio Vaš put u karijeri i politici s obzirom da ste žena? Jeste li se susretali s teškoćama?

Ono što radim, uvijek radim s ljubavlju pa mi ništa nije teško. U svakom poslu sam temeljita i vrlo oprezna te uvijek nastojim imati konce u svojim rukama. U svom radu napredovala sam u zvanje učitelj – mentor pa učitelj – savjetnik, a po prirodi sam znatiželjna i volim raditi na sebi. Ono što prihvatim i preuzmem, volim da temeljito odradim. Napisala sam brojne stručne članke za Školske novine, radila na Nastavnom planu i programu za Ministarstvo znanosti i obrazovanja, izdala sam priručnik Korelacija i integracija u razrednoj nastavi, još jedan priručnik Karlovačka županija spreman je za tisak i još se nisam umorila.  Kada čovjek radi odgovorno svoj posao i s ljubavlju, dolaze i rezultati te se rad i trud uvijek na kraju isplati. U politici, kao članica HDZ i predsjednica Zajednice žena HDZ Katarina Zrinski vjerujem da sam se među članovima HDZ – a dokazala svojim radom i brojnim aktivnostima. Nikada nisam imala poteškoća niti u poslu niti u politici, već bih to nazvala izazovima koji su me učinili još potpunijom osobom.

22281575 2173635366252131 9033122983661844778 n

 Kako usklađujete obiteljske, privatne obaveze s ostalima?

Dobro sam organizirana, a imam supruga koji mi je velika podrška u svakoj mojoj aktivnosti. Upoznao me je kao mladu djevojku koja je od 18–te godine pjevala u HPD Klek Ogulin, od 21. godine života volontirala sam u Društvu Naša djeca Ogulin, vodila Mali disko, Dječji forum i Dječje gradsko vijeće te me od samog početka poznaje kao osobu koja je bila uključena u društveni i kulturni život grada.

15844503 1640590112903054 7575881017379447655 o

S kojim ciljem je osnovana Zajednica žena HDZ Katarina Zrinski Ogulin?

Zajednica žena Katarina Zrinski temelji svoje djelovanje na načelima programa HDZ-a. Temeljna zadaća je jačanje položaja žena unutar HDZ-a i određivanje političkih stajališta njezinih članica u odnosu na temeljna društvena pitanja hrvatskog društva.

Temeljna zadaća Zajednice žena HDZ Katarina Zrinski je promicanje jednakosti i prava žena, borba protiv nasilja nad ženama i djecom, promicanje obitelji i ženine uloge u njoj. Na koji način, kojim aktivnostima ogulinska Zajednica žena Katarina Zrinski promiče i izvršava te zadaće?

Zajednica žena HDZ Katarina Zrinski Ogulin, kao što ste rekli, promiče obitelj kao temeljnu zajednicu društva afirmirajući ulogu žene u obitelji, potiče dosljednu provedbu nacionalne politike za promicanje jednakosti žena, borbu protiv nasilja nad ženama i djecom, radi na odgoju djece i mladih, ali i surađuje  s nevladinim organizacijama u promicanju prava žena. Do sada smo proveli brojne aktivnosti od kojih su najznačajnije: obilježavanje Dana djece s Downovim sindromom, organizacija predavanja „Tolerancija na full jer nasilje nije cool“ kojim smo htjele ukazati na problem nasilja u vršnjačkim vezama, radionica izrade božićnih vjenčića koje smo besplatno podijelile građanima, izrada i podjela građanima preko 200 paketića pšenice povodom blagdana Svete Lucije uz prigodne poruke uz nadolazeći blagdan Božića, prikupile smo mnogo namirnica i hrane koju smo sortirale i podijelile obiteljima slabijeg socijalnog stanja uz nadolazeći blagdan Božića, sudjelovale smo u humanitarnom odbojkaškom turniru „Jedna godina humanosti za 100 godina znanja“ u organizaciji Gimnazije Bernardina Frankopana, akcija pripreme suhih kolačića u obliku srca koje smo uz prigodne poruke podijelile, preko 200 paketića,  građanima za Valentinovo, obilježili Dan irisa gdje smo prikupile sredstva u iznosu 1000 kn koje smo uplatile na račun ogulinske Udruge Radost i time pomogle rad udruge roditelja i djece s teškoćama u radu, Zajednica žena HDZ Katarina Zrinski Ogulin uključila se i u humanitarnu akciju Udruge „Oda prijateljstvu“ prikupljanja pomoći za bolesnu djevojčicu Emmu Vučić, u nekoliko navrata posjetile smo korisnike Doma za starije i nemoćne biskup Srećko Badurina i obradovale ih krušnim proizvodima uz Dane kruha te im pričale priče i pjevale s njima, uz Dan žena dijelile smo građankama Ogulina ruže, uz nadolazeći blagdan Cvjetnice dijelile smo građanima Ogulina maslinove grančice, a u studenom prošle godine ujedinile smo se Zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama s ogulinskom Udrugom žena, Ženskom udrugom Saborsko, Forumom žena SDP–a Ogulin i Ženskom udrugom Katarine Josipdol  organizirajući performans na Trgu Petra Stipetića s crvenim cipelama i Okrugli stol na temu „Nasilje nad ženama“.

83212448 2763807000568295 1167564469753085952 o

Koliko Vaš rad i na koji način doprinosi položaju žena u Ogulinu i unutar stranke?

Brojnim aktivnostima nastojimo udružiti sve žene u našem zajedničkom cilju, a to je jačati prava žena, govoriti i boriti se protiv nasilja nad ženama i protiv svake vrste nasilja, humanitarno djelovati i pomagati svakome kome je potrebno u okviru naših mogućnosti. Unutar stranke naš rad je prepoznat ne samo na lokalnoj razini, već i na županijskoj i nacionalnoj razini te s ponosom možemo reći da smo u Hrvatskoj najaktivnija Zajednica žena HDZ–a.  

Zajednica žena jedna je od devet zajednica unutar HDZ–a te ima posebni položaj unutar stranke. Jeste li zadovoljni položajem unutar ogulinske gradske organizacije HDZ–a?

Zadovoljna sam položajem unutar ogulinske gradske organizacije HDZ-a jer samo predanim radom možemo imati ugled u zajednici i u lokalnoj sredini u kojoj živimo. Bitno je da čovjek ima dobre namjere, da svojim radom, mišlju i djelom ne šteti drugom čovjeku. Uz Dan žena svim Ogulinkama čestitam Dan žena  te da se osjećaju lijepe kao vile, nježne kao svile, snažne kao stijena i uvijek ponosne što su žena!

1 KOMENTAR

  1. Gđa Anđelka Salopek, pročitavši intervju kojeg ste imali povodom Dana žena, čestitam Vam na energiji i ljubavi koje posvećujete svojim angažmanom u životu našeg Ogulina. Kao rođena Ogulinka ( po majci Jurašićeve krvi) rado pratim sva događanja u mom rodnom gradu i veseli me svaki korak koji otvara vrata njegovom napretku. Vi ste osoba koja pomažete tom napretku i stoga još jednom čestitam Vam uz želje da uspješno nastavite!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime