Lovris

U srijedu, 11. ožujka, s početkom u 19 sati LOVRIS za psihodijagnostiku i savjetovanje, tj. Ines Galetić Žagar, mag. psych održati će predavanje o opsesivno-kompulzivnom poremećaju. Predavanje će se održati u prostorijama Privatne prakse fizikalne terapije Matea Holjevac, na adresi Vijenac Ive Marinkovića 18 (uz Centar za socijalnu skrb).

Na predavanju će se raspraviti o razlici između normalnih intruzivnih i opsesivnih misli, koji su uzroci i razvoj opsesivno-kompulzivnog poremećaja te ono što je najvažnije: što radimo u tretmanu opsesivno-kompulzivnog porećaja.

Opsesije su neugodne misli, slike, nagoni ili impulsi koje mogu izazvati jaku tjeskobu. Uključuju strahove o zarazi, brige o nezaključanim vratima, neugašenom štednjaku, nametljive misli ili slike o psovanju, seksualne misli, misli osobe o tome da će nekoga ozlijediti, ubiti, seksualno napastovati, itd. To može biti i strah od činjenja pogrešaka ili lošeg i neprimjerenog ponašanja, te potreba za velikom točnošću.

Kompulzije su ponavljajuća ponašanja, koje osoba čini kako bi se osjetila bolje, a najčešće je to odgovor na opsesije. Primjerice, osoba može prečesto prati ruke kao odgovor na opsesiju o zarazi bakterijama. Ili, kada je već izašla iz kuće, može se puno puta vraćati kako bi provjerila da je zaključala vrata ili ugasila štednjak. Druge kompulzije mogu biti pretjerano čišćenje i dezinficiranje kuće, brojanje, dodirivanje, izgovaranje riječi u sebi, sređivanje i slaganje stvari na točno određen način, itd.

Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) je stanje kada osoba ima ponavljajuće opsesije, kompulzije ili oboje. Ljudi s OKP-om najčešće imaju i opsesije i kompulzije, no katkada imaju samo opsesije ili samo kompulzije.

Svoj dolazak možete potvrditi na: kontakt mobitel: 099/789-7855, e-mail adresu: inesgaletic@gmail.com, u inbox facebook profila Ines Galetić, ili inbox facebook stranice Lovris za psihodijagnostiku i savjetovanje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime