Kod veterinara

Ukoliko ste u samoizolaciji ili imate respiratorne simptome, a životinja vam je bolesna i smatrate da treba veterinarsku pomoć, tada zamolite treću, zdravu osobu da odvede vašu životinju veterinaru, uz prethodnu telefonsku konzultaciju s izabranim veterinarom. Ako niste sigurni kako postupiti, posavjetujte se telefonski s vašim epidemiologom ili na jedinstveni korona broj 113.

Za sve  za hitne intervencije i nužne pretrage vaši veterinari i laboratoriji rade no prvo se obratite  telefonski vašoj veterinarskoj organizaciji.

Sve veterinarske organizacije dobile su upute kako se ponašati u ovo vrijeme pandemije i vrlo vjerojatno ćete biti zamoljeni da se telefonski najavite, da se točno pridržavate danog termina dolaska, da u pratnji sa životinjom dolazi što manji broj osoba (osim za nepokretne ili agresivne životinje) i kada god je moguće životinje će se pregledavati bez prisustva vlasnika. Osoblje veterinarskih organizacija dužno je nositi zaštitnu odjeću i voditi računa o dezinfekciji prostora. S tim u skladu, pridržavajte se propisanih mjera, dezinficirajte ruke pri ulasku u čekaonu, držite socijalnu distancu (ako je potrebno, pričekajte vani), ne dirajte nepotrebno ništa i kad god je moguće plaćajte bezkontaktnim načinima plaćanja.

Veterinarska služba izuzeta iz zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u svrhu pružanja veterinarske zaštite, ali u slučaju da želite dovesti životinju u veterinarsku ambulantu koja se nalazi izvan vašega mjesta prebivališta i stalnoga boravka biti će vam potrebna propusnica.

Od iznimne je važnosti održavati zdravlje životinja i sigurnost hrane. Za sve životinje koje imaju kronične probleme i potrebna im je terapija ili posebna ishrana, na vrijeme se pobrinite za zalihe zbog mogućih kašnjenja u dostavama.

Što se tiče obaveznog cijepljenja kućnih ljubimaca, ali i provođenja svih propisanih mjera vezanih za kućne ljubimce i ostale domaće životinje do 19. 4. 2020. je suspendirano provođenje godišnje Naredbe o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti životinja i njihovom financiranju u 2020. godini (NN 7/20). Osim uz iznimku, kako je navedeno u odluci, u svrhu sprječavanja zaraze ili premještanja životinja.

Sve izložbe, natjecanja i sajmovi su otkazani ili odgođeni, sukladno uputama Stožera civilne zaštite o zabrani javnog okupljanja.

Imajte na umu da je u ovo vrijeme pandemije otežan rad svih udruga i skloništa za životinje, udomljavanje ide teže zbog izbjegavanja socijalnih kontakata i potrebna im je naša pomoć.

Pridržavajte se navedenih mjera, uključite zdrav razum i slušajte stručnjake, a vrijeme smanjenih socijalnih kontakata iskoristite u igri i druženju sa svojim životinjama. One dokazano smanjuju stres i djeluju blagotvorno na zdravlje svojih vlasnika. Naučite ih neke nove trikove, nabavite im ili napravite didaktičke igračke koje će im zaokupiti pažnju, opuštajte se u igri i maženju.

Ostanimo zdravi!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime