stožer

Županijski stožer CZ Karlovačke županije dostavio nam je priopćenje sa danas održane konferencije za medije.

Priopćenje za medije

Ukupno imamo 18 osoba kod kojih je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom. Do sada je ukupno testirano 101 osoba, 4 nalaza još čekamo.

Važno je još jednom napomenuti da je u Domu zdravlja na Dubovcu (Vladka Mačeka 48, Karlovac) osposobljena izdvojena ambulanta za trijažu pacijenata pod sumnjom na zaraženost novim koronavirusom. Napravljeni su rasporedi dežurstva, a građani mogu zvati na broj telefona: 091/614-9052, 24 sata dnevno. Sve osobe koje su dužne biti u samoizolaciji se  javljaju svojem liječniku opće prakse, a ne epidemiologu kao što je to bilo do sada. Svi liječnici dobili su jasne upute o postupanju.

Sukladno Odluci Nacionalnog Stožera o uvođenju nužnih mjera posebne organizacije hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza za vrijeme proglašene epidemije bolesti COVID19, Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije donio je Odluku za područje Karlovačke županije. Najvažnije odredbe iz Odluke su sljedeće:

  • Ukoliko je pozivatelj životno ugrožen, a ima simptome bolesti uzrokovane COVID-19 tim Hitne medicinske službe izlazi na intervenciju u zaštitnoj odjeći koja štiti članove tima od zaraze.
  • Ukoliko pozivatelj dobrog općeg stanja i nije životno ugrožen, a ima simptome bolesti uzrokovane COVID-19, tim sanitetskog prijevoza izlazi na intervenciju u zaštitnoj odjeći koja štiti članove tima od zaraze
  • Ukoliko nema indikaciju na zarazu COVID-19 tim izlazi na hitnu intervenciju u standardnoj radnoj i zaštitnoj odjeći, obavezno sa zaštitnom troslojnom kiruškom maskom, zaštitinim naočalama i zaštitnim rukavicama
  • Ukoliko je pozivatelj dobrog općeg stanja i nije životno ugrožen, a ima potvrđenu bolest uzorkovanu COVID-19, tim sanitetskog prijevoza izlazi na intervenciju u zaštitnoj odjeći.

Karlovačka županija uspjela je naručiti 3 respiratora, od kojih je jedan već stigao u OB Karlovac, a druga dva će stići u roku dva tjedna. Važno je napomenuti  da odlukom Ministarstva i Nacionalnog stožera civilne zaštite, svi pacijenti koji budu imali potrebu liječenja na respiratoru bit će zbrinuti u zagrebačkoj bolnici.

Također, Karlovačka županija, svjesna situacije da se nigdje u Hrvatskoj, a ni u Europi ne može nabaviti zaštitna oprema osigurala je 1 000 000 kuna u proračunu te naručila 3 000 antivirusnih kompleta, 6 000 zaštitnih maski, 2000 zaštitnih plastičnih naočala i 2000 rukavica. Oprema se očekuje do kraja tjedna, a naručena je od jedne kineske tvrtke te će po prioritetima biti raspoređena ( zdravstvenim ustanovama, obiteljska medicina, hitna medicinska pomoć, domovi zdravlja itd.). Dio opreme očekuje se i sa nacionalne razine.  

Stožer CZ Karlovačke županije i dalje je u stalnom kontaktu te će o svim informacijama izvještavati javnost putem redovitih konferencija za medije svakog dana s početkom u 12.00 sati u Vatrogasnom centru Karlovac

 Načelnik Stožera CZ Karlovačke županije

                                                                                                                                          Josip Ribar

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime