Na tragu brojnih upita čitatelja našeg portala vezanih uz lov, ribolov i boravak u prirodi, Stožeru civilne zaštite Karlovačke županije uputili smo nekoliko pitanja. Budući da se preporuča boravak na otvorenom i u prirodi, uz nužno pridržavanje propisanih mjera i preporuka, dio naših čitatelja zanima mogu li se baviti ribolovom i lovom uz pridržavanje zakonske regulative iz lovstva i ribolova te uputa Stožera. Zaprimili smo odgovor i prenosimo ga u cijelosti:

“Poštovani, trenutna je situacija da se dozvoljava samo komercijalni lov i ribolov, dok je sportski i rekreacijski lov i ribolov trenutno zabranjen do drugačije odluka Stožera CZ Republike Hrvatske.

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije”

Dakle, po naputku Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, dozvoljene su samo komercijalne aktivnosti.

Hrvatski lovački savez još je prekjučer uputio dopis županijskim savezima i članicama saveza u vezi obavljanja djelatnosti lovstva iz kojeg je razvidno da se mogu odvijati svi radovi u lovištima, sukladno Zakonu o lovstvu, uz poštivanje mjera Stožera Civilne zaštite RH. Također, Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za gospodarenje divljači tumači da nema zabrane za radove u lovištima pa i lov uz poštivanje mjera zaštite koje je propisao Stožer CZ RH. Ipak, valja napomenuti da se apelira da se sve aktivnosti svedu na minimum.

hls 2
Dopis Hrvatskog lovačkog saveza od 1.4.2020.

Također, kako piše Jutarnji list, u Hrvatskom športsko ribolovnom savezu smatraju da bi sportski ribolov trenutno trebalo obustaviti.

Da, doista je na razini Hrvatske i raznih udruga i regionalnih stožera nastao kaos u razumijevanju, a tome je djelomično pridonio i ministar zdravstva Vili Beroš, koji je dao jednu izjavu kako je ribolov dopušten. Međutim, ministar je vjerojatno mislio na ribolov u smislu gospodarske djelatnosti. Ipak, mnogi su ribiči i udruge njegovu izjavu odlučili protumačiti kao dozvolu da se bave sportskim ribolovom i sada na razini države imamo problem.” – rekao je predsjednik HŠRS-a Vladimir Sever.

Sever je stoga ispred Saveza u srijedu uputio dopis Ministarstvu poljoprivrede, točnije Upravi za ribarstvo, kako bi ta institucija napokon izdala obvezujuće preporuke o sportskom ribolovu koje će vrijediti za cijelu zemlju. No, odgovor na pitanje treba li sportski ribolov biti suspendiran u doba pandemije nemaju niti oni. Izvjestili su kako su zatražili očitovanje Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, čiji odgovor svi lovci i ribolovci željno očekuju!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime