Prema najnovijim podacima sustava e-Visitor javnozdravstvena kriza izazvana koronavirusom imala je velik utjecaj na turističke rezultate u Hrvatskoj, u prvom tromjesečju 2020. godine, što se dakako oslikava i u Karlovačkoj županiji.

Tako na razini Karlovačke županije u prvom kvartalu ove godine bilježimo pad od 12% u noćenjima i 39% u dolascima turista. Siječanj i veljača predskazivali su dobru turističku sezonu u našoj županiji jer su zajedno prikazivali rast od 16%. Međutim, u ožujku, kada su krenula ograničenja kretanja zbog koronavirusa, bilježimo pad od 50% u noćenjima i 78% u dolascima turista, u odnosu na ožujak 2019. godine.

Ukupno je u prva tri mjeseca ove godine zabilježeno 27606 noćenja i 12635 dolazaka turista u Karlovačkoj županiji. U 2019. godini je u istom razdoblju bilo 31262 noćenja i 20484 dolaska turista.

Zbog ovakve situacije je Vlada Republike Hrvatske, 2. travnja 2020. godine, predložila izmjene i dopune četiri turistička zakona te dopunila dvije uredbe s ciljem financijskog rasterečenja turističkog sektora. Riječ je o zakonima o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, turističkoj pristojbi, pružanju usluga u turizmu i o ugostiteljskoj djelatnosti. Cilj je ovih mjera u nastalim okolnostima sačuvati turistički sektor, njegova radna mjesta i osigurati likvidnost.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime