Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti, a slavi se u petak prije Uskrsa i dan je kada se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i smrti na križu.

Oltar je na ovaj dan bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali to je ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge. Kod katolika post je obvezan na Veliki petak za sve osobe od 18 do 60 godina, a za sve katolike starije od 14 godina obvezan je i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede. U kontinentalnome dijelu Hrvatske, najčešće se jede grah, suho voće, kompoti, štrudle od sira te tijesto s orasima i makom, a jede se i riba, najčešće šaran i štuka. Na Veliki petak sve je tiho jer se vani ništa ne radi, a posebno se ne radi na zemlji ili ako se mora lupati, bučiti.

Diljem svijeta se, obično u prijepodnevnim satima, puk okuplja u crkve, kapelice i druga mjesta kako bi pobožno molio Križni put. Zbog mjera koje su za snazi, to ove godine nije moguće. Evo kako u svojim domovima možete dostojno provesti Veliki petak i pretvoriti ga u dan duhovnog rasta.

 1. Probudite se ranije nego inače i u jutarnjoj molitvi pripremite srce za ovaj dan.
 2. Ako postoji netko u vašem životu kome još niste oprostili, učinite to danas.
 3. Molite žalosna otajstva krunice.
 4. Nastojte biti u tišini između podne i 15 sati, u vrijeme kada je Isus najviše trpio na križu.
 5. Oko 15 sati provodite vrijeme pred raspelom i pročitajte Iv 18,1 – 19,42. Na riječi “Prignuše glavu i preda duh”, kleknite pred Raspetim Kristom.
 6. Pogledajte film “Pasija” ili neki drugi film o Kristovoj muci.
 7. Izmolite Križni put.
 8. Razmatrajte o 7 posljednjih Kristovih riječi na križu.
 9. Započnite devetnicu Božjemu milosrđu.
 10. Molite na čast 7 Gospinih žalosti.
 11. Razmatrajte tekst iz Evanđelja: Iv 3,16.
 12. Napišite pismo zahvale Isusu za sve što je učinio za vas.
 13. Meditirajte nad umjetničkim prikazima Isusove smrti na križu. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime