Zagreb potres

Tlo na zagrebačkom području i dalje podrhtava. Od snažnog potresa 22. ožujka zabilježeno je više od 800 manjih podrhtavanja. U petak ujutro, nešto prije 9 sati, potres jakosti 2,5 prema Richteru dobro su osjetili stanovnici Markuševca, koji i dalje uz ruševne kuće žive u strahu.

Markuševec je, nažalost, postao epicentar svih potresa, a zemlja se još ne prestaje tresti. Seizmolozi kažu, ovako će biti još mjesecima – nitko ne može pretpostaviti snagu i vrijeme potresa, no onaj koji je pogodio Zagreb nije bio najsnažniji mogući.

– Nas taj pravi zagrebački potres tek očekuje. Kad će se dogoditi, nitko ne zna. Mi se nadamo da neće u našem životu, nego da će ostati to za neko drugo vrijeme. Ali sve je moguće, kaže seizmolog Tomislav Fiket za središnji Dnevnik HTV-a.

A taj bi mogao biti i znatno jači od onoga koji je pogodio grad.

Novi dom Vida Budeka iz Markuševca bit će nekadašnja garaža. U prostranu dvokatnicu u koju je uložio život – ne smije. Udružili su se mnogi, stradalima u potresu pomaže se kako i koliko se može.

– Radi se o 263 paketa koji sadrže u sebi najpotrebnije higijenske stvari i prehrambene proizvode, objašnjava voditelj odjela za djelovanje u kriznim situacijama GDCK Zagreb Ante Mlinarić.

Pakete će dostaviti svima koji su u potrebi, a takvih je nakon potresa na stotine. Nema kuće koja ne bilježi štetu, kamo god se pogleda, napukli zidovi i ruševine. Mnoge će se morati temeljito obnavljati.

U Zagrebu se i dalje sanira šteta, svaka pomoć je dobrodošla – Grad i država pomoći će financijski građanima pri sanaciji dimnjaka i kupnji kondenzacijskih bojlera.

– Idemo odgovorno, idemo sigurno i bez figa u džepu, ali ljudima moramo reći istinu, ono što je najbitnije – da nisu sami i da je pomoć neupitna, izjavljuje gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Podno zagrebačke prvostolnice slaže se 500 tona teška dizalica, sljedeći tjedan bit će spremna za skidanje sjevernog tornja koji prijeti urušavanjem. Da bi se posao obavio, moraju se poklopiti vremenski uvjeti.

– Sve što je veći vjetar od 5 metara u sekundi, onemogućava bilo kakav posao, objašnjava mons. Ivan Hren, voditelj Odbora za obnovu zagrebačke katedrale.

Posljedice potresa su razorne, a kolika je ukupna šteta, još će se dugo utvrđivati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime