Ogulin.eu Karantena zaustavila obnovu Notre Damea godinu dana nakon požara

Nad nijemom pariškom katedralom Notre Dame, na rubu urušenog krova, stoji dizalica. Godinu dana nakon razornog požara koji je zamalo uništio jedan od najcjenjenijih spomenika u svijetu, radovi su zaustavljeni.

Milijuni ljudi diljem svijeta u užasu su gledali kako se 15. travnja prošle godine vatrogasci cijelu noć bore da spase ovo remek djelo iz 13. stoljeća. Vatre je oštetila krov i srušila zvonik. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je nadljudske napore kako bi se u pet godina obnovila građevina koja je dio UNESCO-ve baštine. Želja je da se završi do Olimpijskih igara u Parizu 2024.  No francuska karantena u svrhu sprječavanja širenja virusa – zbog koje su u potpunosti obustavljeni radovi na građevini – čini taj cilj još daljim.

Radovi su već mjesecima odgođeni zbog procesa dekontaminacije jer se u plamenu otopilo više od 300 tona olova s krova, prekrivši građevinu toksičnim česticama koje se teško skidaju. Unatoč masivnim drvenim gredama koje sprječavaju da ne padnu arkade i zabat, struktura je i dalje krhka.

Vlasti su zimi morale zaustaviti posao nekoliko puta kad je brzina vjetra prelazila 40 km/h. Radnici koji uobičajeno rade na građevini nisu čak uklonili ni gomilu metalnih cijevi koje su se ispreplele tijekom požara, koji je izbio tijekom renovacije krovišta.  Sve dok to ne učine, ne mogu postaviti izdržljiviji privremeni krov koji bi od kiše štitio neprocjenjive crkvene umjetnine. 

Iako istražitelji još uvijek nisu utvrdili uzrok požara, tužitelji sumnjaju da krivnja leži na loše spojenim elekričnim žicama ili u neugašenoj cigareti. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime