Ogulin.eu Poštanska marka s Ogulinskim kiselim zeljem

Promociji zaštićenih hrvatskih proizvoda te obilježavanju Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, uključila se i Hrvatska pošta, koja ove godine 14. travnja po drugi puta izdaje prigodnu seriju poštanskih marki pod nazivom „Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi“ sa motivima hrvatskih zaštićenih proizvoda.

Tako se ove godine mogu kupiti poštanske marke s motivima Ogulinskog kiselog kupusa, Baranjskog kulena, Ličkog krumpira.

U opisu marke Ogulinskog kiselog kupusa stoji da je ogulinsko kiselo zelje specifičnih svojstava po kojima se razlikuje od ostalih sorta kupusa. Ima vrlo dugu stabljiku glavice kupusa s mnogo tankih, gotovo prozirnih i vrlo savitljivih listova s tankim lisnim žilama. Glavice su okruglo plosnate, dobre čvrstoće, žuto odnosno zlatno-žute boje listova. Marka se može kupiti po 6,5 kn, a dizajnirao ju je Duje Šegvić, dizajner iz Splita.

Seriju „Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi“ Hrvatska pošta izdaje na inicijativu Ministarstva poljoprivrede koje je i na ovaj način željelo pridonijeti promociji zaštićenih proizvoda, a spomen na 14. travnja 2015. godine kada je prvi hrvatski prehrambeni proizvod odnosno naziv Krčki pršut registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, Hrvatski sabor je donio Odluku kojom se 14. travnja obilježava kao Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda. To je snažna poruka javnosti o važnosti očuvanja tradicije i brendiranja Hrvatske s obzirom na jaku tržišnu prepoznatljivost europskih oznaka.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime