Dvadeset posto  djece do 18 godina ima određene psihičke smetnje, 10 do 12 posto ima vrlo izražene tegobe, a tek ih 20% dobiva tretman. Brojka je sasvim sigurno i veća ako uzmemo u obzir da samo određeni simptomi psihičke smetnje mogu biti prisutni, a neprepoznati, te kao takvi djetetu stvaraju značajne tegobe u funkcioniranju.

Kao i kod odraslih osoba, prisutna situacija s koronavirusom, i kod djece i mladih može otežati njihove simptome ili dovesti do pojave istih.

Važno je da odrasla osoba, odnosno roditelj, uoči znakove psihičkih smetnji iz razloga što one ometaju razvoj djeteta, a samo dijete ih ne zna prepoznati, što svakako ovisi o razvojnoj dobi djeteta,  te samim tim niti potražiti stručnu pomoć.

Internalizirane smetnje i kako ih prepoznati

U internalizirane smetnje ubrajamo depresiju i anksiozne poremećaje. Uzevši u obzir da se radi o internaliziranim (unutarnjim) smetnjama, koje nisu odmah i upadljivo vanjski vidljive, česće budu duže neprepoznate te tako i neliječene. Treba uzeti u obzir da manja djeca ne mogu verbalno izraziti svoja emocionalna stanja, što nas dovodi do toga da mi kao odrasle osobe, odnosno roditelji, budemo još više oprezniji na simptome.

Ono što karakterizira sliku depresije jest žalosno i/ili iritabilno/razdražljivo) raspoloženje, ili gubitak interesa ili zadovoljstva u svim ili gotovo svim aktivnostima, traje najmanje 2 tjedna uz prisustvo nekih znakova kao što su promjene apetita, promjene spavanja, umor ili gubitak energije, osjećaj krivnje, teškoće koncentracije i donošenja odluka, osjećaj beznađa i bespomoćnosti.

Kod djece s depresivnim raspoloženjem prisutni su i slijedeći simptomi : tuga, razdražljivost, dosada, umor, lako se rasplaču, izoliranost, prisutne poteškoće koncentracije, problemi učenja, nezadovoljstvo, nisko samopoštovanje te somatske tegobe, kao što su bolovi u trbuhu ili raznim dijelovima tijela te glavobolje, lupanje srca.

Važna promjena raspoloženja u depresiji kod djece i mladih, a koja nas može zavarati da pomislimo da se radi o problemima u ponašanju, jest iritabilnost, odnosno razdražljivost.

S druge strane, anksiozna smetnja kod djece , odnosno stanje napetosti i nelagode, vidljiva je u četiri skupine simptoma,odnosno u emocionalnim simptomima: napetost, nervoza, strah od gubitka kontrolerazdražljivost;  kognitivnim simptoma: zabrinutost, teškoće zapamćivanja, internalne atribucije (ja sam najgori, ja sam gubitnik), ponašajnim simptomima: izbjegavanje situacija i osoba koje izazivaju anksioznost, nemir i nesigurnost te tjelesnim simptoma; povišeni tlak, crvenilo, lupanje srca, osjećaj gušenja i nedostaka zraka, ubrzano disanje,promjene na koži, tremor, drhtavica, proljevi, mučnina,glavobolje, bolovi u prsima, nesanica,noćne more.

Djeca mogu prethodno opisane anksiozne smetnje doživljavati zbog raznih situacija, mogu imati ispitnu anksioznost vezanu uz školu, socijalnu anksioznost kao posljedicu straha od toga da ih drugi procjenjuju negativno, izbjegavaju društvo zbog navedenog i sl, separacijsku anksioznost kao izraziti strah od odvajanja od osobe kojoj su privrženi, ili imaju neke strahove u vidu raznih fobija .

Posebno naglašavam prethodno opisane somatske tegobe na koje se djeca znaju često žaliti, a ako nema jasnog organskog uzroka tih tegoba, treba ispitati radi li se o psihičkom razlogu.

Kako bismo pomogli svom djetetu, stavljam link na edukativnu i interaktivnu mobiilnu aplikaciju Stella, https://projekt-stella.com.hr/,  koja je usmjerena na zaštitu zdravlja i prevenciju anksioznosti  i depresije kod djece mladih. Prođite s djetetom kroz aplikaciju, vidite o čemu se radi, zajedno rješavajte aktivnosti te budite prisutni. Ukoliko kod svog djeteta primjetite prethodno opisane simptome, obratite se s povjerenjem kako bismo zajednički došli do rješenja istih!

Ines Galetić Žagar, mag.psych

Kognitivno –bihevioralna terapeutkinja pod supervizijom

Vl. Lovris za psihodijagnostiku i savjetovanje

Kontakt: 099/789-7855

            inesgaletic@gmail.com

            inbox Facebook profila Ines Galetić

            inbox Facebook stranice Lovris za psihodijagnostiku i savjetovanje

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime