Ivana Mehle1

Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Karlovcu na kraju prošlog mjeseca i dalje bilježi pad broja nezaposlenih osoba od 8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Ovaj ožujak je završio s 3.533 nezaposlene osobe u evidenciji HZZ-a u Karlovačkoj županiji. Ujedno je to 97 osoba više nego mjesec prije. Brojke govore sljedeće; 295 osoba je zaposleno, a 132 su odjavljene zbog neaktivnosti i sličnih razloga, 452 osobe su ušle u evidenciju iz radnog odnosa, a 67 iz neaktivnosti (godinu dana nisu se školovale ili bile zaposlene).

Specifičnost ovog razdoblja su i poništenja otkaza, tako da se 70-ak novoprijavljenih osoba vratilo u radni odnos. Razlog tome je mjera očuvanja radnih mjesta kojom su poslodavcima osigurana sredstva za plaće tih radnika. O tome, ali i još nekim temama Karlovački.hr razgovarao je s predstojnicom Područnog ureda HZZ-a u Karlovcu Ivanom Mehle.

Iz kojih djelatnosti je pristiglo najviše novoprijavljenih osoba i usporedba s istim razdobljem prošle godine?

Trenutno je osjetan priljev osoba u evidenciju iz ugostiteljskih i turističkih djelatnosti. Lani to nije bilo tako naglašeno, no lani nije bilo korone.

Promjenom kriterija Potpore za očuvanje radnih mjesta omogućeno ja da se otpušteni radnici vrate u radni odnos kod istog poslodavca, a poslodavci za njih dobiju potpore. Kakva je situacija u našoj Županiji?

Tu mogućnost je iskoristila nekolicina poslodavaca za ukupno 64 radnika.

Kakva je situacija što se tiče broja traženih radnika u usporedbi s istim prošle godine?

Bilježimo pad u broju traženih radnika u usporedbi s 2019. Usporedba veljače 2019.-2020. prikazuje 100, a ožujak 170 traženih radnika manje nego lani. U ovim okolnostima, 269 traženih radnika tijekom ožujka je veći broj no što smo očekivali.

Prošle godine u ovo vrijeme broj nezaposlenih osjetno se smanjio i zbog zapošljavanja sezonskih radnika, posebice onih vezanih uz turistički sektor. Naziru li se tu bilo kakvi pomaci, naravno na bolje, s obzirom na aktualnu krizu?

Zapošljavanje u sezoni u ugostiteljstvu i turizmu ove će godine biti pod utjecajem novih mjera nastalih zbog COVID-19. Te mjere će definirati obim i način rada takvih tvrtki pa i samo zapošljavanje. Sigurno je da će ukupno zapošljavanje bilježiti pad, ali isto tako je sigurno i da će novih zapošljavanja biti.

Kakav je interes za mjere aktivne politike zapošljavanja, koliko ih je bilo i za koju mjeru je bio najveći interes u prva četiri mjeseca ove godine?

Mjera koja je obilježila prošlu kalendarsku godinu i nastavila trend u 2020. bila je mjera samozapošljavanja. Provedbu ove mjere smo održali i u trenutnoj situaciji, ali samo za zahtjeve zaprimljene do 20. ožujka 2020. i to za one poslovne ideje koje su u trenutnim okolnostima opravdane te čija djelatnosti nije obustavljena odlukom stožera. Trenutno smo sve kapacitete usmjerili u Potporu za očuvanje radnih mjesta. Zaprimili smo oko 2000 zahtjeva za nekoliko tisuća radnika. S obzirom da su neki zahtjevi još u obradi te nije dovršena statistička obrada, nemamo njihov konačni broj. Očekujem da će biti poznat nakon druge isplate potpore, kada se izvrše sve korekcije.

Uskoro završava i školska godina u specifičnim okolnostima. Hoće li HZZ i na koji način završenim osnovcima pomoći pri odabiru zanimanja, posebice pri odbiru deficitarnih zanimanja?

Savjetovanje učenika smo započeli početkom ove školske godine te smo gotovo završili obavezni dio istog. Preostalo je osam učenika koje tek treba uključiti u savjetovanje kroz psihologijsko testiranje, savjetodavni razgovor s psihologom i pregled kod liječnika medicine rada. Naravno, pritom će se poštivati preporuke o postupanju kako bi se mogućnost širenja COVID-19 između učenika-roditelja-savjetnika-liječnika svela na najmanju moguću mjeru. Profesionalno informiranje obavljat će se telefonski, po potrebi i elektronskom poštom, te nitko neće biti zakinut za ovu uslugu. Kako je zbog trenutne organizacije CISOK zatvoren, molim sve zainteresirani da ostave svoj kontakt na centrali Zavoda, 606-400, kako bi ih savjetnica mogla povratno kontaktirati. E-mail kontakt je [email protected].

Kako je u vrijeme korona krize organiziran rad u Područnom uredu HZZ-a u Karlovcu?

Izvanredne okolnosti traže izvanredne mjere. Upis novoprijavljenih osoba odvija se sasvim uspješno preko elektronske pošte [email protected] i telefonskim putem na broj 606-400, te se sve preusmjerava na savjetnike u ispostavama. Na taj način, u ovih pet tjedana prijavili smo 855 osoba (264 prošli mjesec). Ukoliko osoba donese dokumentaciju za prijavu u evidenciju osobno, bit će zaprimljena, no pozivam sve da to ipak čine „iz daljine“. Trenutno, sve aktivnosti zaposlenika u karlovačkom uredu Zavoda podređene su provedbi mjere kojom se za nekoliko tisuća naših sugrađana osigurava plaća za ožujak, travanj i svibanj. Poslodavcima je osigurana prijava nove mjere i dostava popratne dokumentacije putem online aplikacije. Zahvaljujem svim našim strankama, osobito poslodavcima, na razumijevanju i strpljenju tijekom provedbe ove mjere kao i tehničkim problemima vezanim za naš novi online servis koji je zbog gotovo 100.000 korisnika bio iznimno opterećen. Ispričavam se ujedno i na pogreškama i propustima koje su se događale zbog iznimne preopterećenosti i informatike i zaposlenika Zavoda, nadam se da će i oni vrlo brzo biti uspješno riješeni. No, posebno bih zahvalila savjetnicima Zavoda koji su kontinuirano radili prekovremeno, subotom i nedjeljom kako bi posao bio uspješno odrađen. (mm)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime