oprez gusjenice borovog prelca 6755 1

Iako je odlazak u prirodu s ljubimcem i sloboda koju to pruža nenadmašan osjećaj, moramo biti odogovorni vlasnici i biti svjesni opasnosti koje vrebaju, kako bismo svog ljubimca maksimalno zaštitili.

U drugom po redu članku o najčešćim opasnostima s kojima se ljubimci mogu suočiti boravkom u prirodi, nakon pisanja o zmijama otrovnicama informirat ću vas o otrovnim gusjenicama borovog prelca.

Borov prelac je neugledni leptir, štetnik na boru. On na borovima radi gnijezda u kojima gusjenice čekaju povoljne vremenske uvjete. Obično od veljače do travnja gusjenice masovno silaze s drveta i kreću se po tlu u kolonama dok ne nađu mjesto gdje će se ukopati u zemlju i započeti svoj preobražaj u leptira.

Upravo ova faza je opasna za ljubimce jer mala dlakava stvorenja koja u koloni migolje po zemlji predstavljaju privlačan prizor za pse i mačke. Još dodatno imaju i slatkast miris pa privlače psa da ih poliže ili proguta.

prelac 1
Fotografiju ustupila Ivona Kotlić Sertić

Gusjenice imaju obrambeni mehanizam u vidu dlačica koje su izrazito jak alergen, a sadrže i otrovnu tvar. Ovaj toksin vrlo brzo izaziva simptome trovanja, a alergijska reakcija čini cijelu situaciju još dramatičnijom. Životinju će vrlo brzo početi svrbjeti cijela glava, oticati njuška i jezik do te mjere da više neće moći zatvoriti usta, neće moći gutati, pojačano će sliniti, a može doći i do gušenja te anafilaktičkog šoka.

Ovakvoj životinji hitno je potrebna medicinska pomoć.

Važno je napomenuti da i nakon smrti gusjenice toksini ostaju aktivni i mrtva gusjenica predstavlja jednaku opasnost kao i živa.

Gusjenice imaju sličan učinak i na ljude stoga ih nemojte dirati rukama, a ljubimca bi trebalo okupati ili ako se klinička slika ubrzano razvija, tada umotati u nešto dok ga nosite jer će dlačice gusjenice s dlake ljubimca izazvati simptome i kod ljudi.

Ukoliko se brzo intervenira, oporavak slijedi kroz nekoliko dana. Zbog jakog oticanja dolazi do nekroze jezika i taj dio jezika će otpasti, a životinja zbog bolova nekoliko dana neće moći samostalno jesti i piti. Zbog toga je vrlo važno pružiti životinji pomoć čim prije.

Iako se smatralo da je borov prelac tipičan za Primorje, fotografija koju smo neki dan dobili i na kojoj zahvaljujemo Ivoni Kotlić Sertić, snimljena je u Saborskom tako da budite na oprezu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime