Predrag Štromar

S novim zakonom ili bez njega – građani oštećeni u potresu dobit će financijsku pomoć – izjavio je ministar Predrag Štromar. Rekao je da će se za dan-dva znati hoće li se zakon o obnovi donijeti prije ili poslije izbora.

Čini se kako sve vodi prema dodjeli stanova u najam po povlaštenim uvjetima. U gradu najavljuju da se dosad prijavilo 70 ljudi, a tko će se njima moći koristiti, znat će se za 10-ak dana. Stanove će ponuditi i država koja namjerava u cijelosti plaćati najam. No u resornom ministarstvu poručuju – šteta na objektima morat će se ponovno procijeniti.

– Ministarstvo graditeljstva će angažirati projektante da točno precizno sada utvrde, nakon prve procjene, da li jesu za uporabu ili nisu. I tamo gdje nisu, da se tim ljudim riješi njihovo stambeno pitanje, rekao je ministar Štromar.

Dodao je kako je Zakon o obnovi Zagreba pušten u javnu raspravu i veoma je kompleksan, a obnova će trajati godinama.

– Zakonom ćemo obnavljati mnoge objekte pet, 10 pa i više godina. Pošto je sveobuhvatan, zadire u puno struka. U mnogo zakona moramo napraviti veliku javnu raspravu, rekao je.

Zagrebački gradonačelnik smatra da se najprije mora donijeti zakon o sanaciji nakon potresa. Poručio je i da će – ako se zakon ne izglasa – njegovi zastupnici “teško podignuti ruke” za raspuštanje Sabora.

– Teško će se dići ruke za opravdat građanima Zagreba da raspuštamo Sabor, a nismo donijeli Zakon o obnovi, rekao je Bandić.

I dok se čeka da se zakon donese, ministar Štromar potvrdio je da je država osigurala 140 milijuna kuna za popravak dimnjaka i nabavu bojlera. Po kućanstvu iznosilo bi to oko 20.000 kuna – 12.000 za dimnjake i 8.000 za bojlere.

A onima koji su već sanirali oštećenja, država će trošak nadoknaditi. Uvest će se i aplikacija koja će pratiti sve uplate kako bi proces bio što transparentniji.

potres

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime