Najoptimističnija prognoza za hrvatsko gospodarstvo za ovu godinu stigla je iz Europske banke za obnovu i razvoj. Procjenjuju da će hrvatski BDP-a u 2020. pasti 7 posto. Već iduće godine očekuju brzi oporavak po stopi od 6 posto.
Uoči današnjeg sastanka užeg kabineta Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je novinarima procjene EBRD-a o padu BDP-a uslijed koronakrize.

– Vidjeli ste da su oni prognozirali manji pad BDP-a nego što je to rekla i Europska komisija, i dosta manje nego što smo mi sami u ovom trenutku procijenili. Isto tako, ohrabruje njihova procjena rasta 2021. Dakle, pad od 7 posto i odmah rast od 6 posto. To znači da i oni ocjenjuju da je Hrvatska ovu krizu, ovaj vanjski šok, dočekala puno otpornija u pogledu zdravlja javnih financija, spremnija nego što je to bilo ikada do sada, rekao je premijer.

Procjene EBRD-a nakon sastanka užeg kabineta Vlade komentirao je i ministar financija Zdravko Marić.

– Ove godine nas očekuje pad, ali je jako važna brzina oporavka. Sigurno je dobro da procjene EBRD-a pokazuju da će Hrvatska imati brži oporavak. Prijašnja kriza, tj. recesija trajala je 6 godina, a 11 godina nam je trebalo da se vratimo na početne vrijednosti BDP-a. Ovaj pad, prouzročen epidemijom, mi projiciramo da će biti 9,4%. Ali još je važnije koliko ćemo se brzo oporaviti. I mi i analitičari manje više govorimo o istim stvarima. Mi smo tu malo konzervativni i EK projicira naš malo viši rast – i to je dobra vijest. Bolje da se iduće godine materijalizira manji pad a veći rast, kazao je ministarMarić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime