Srednjoeuropska inicijativa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na izvanrednom video sastanku predsjednika vlada država članica Srednjoeuropske inicijative.

Na sastanku su sudjelovali predsjednici vlada i drugi visoki dužnosnici država članica SEI-a, glavni tajnik SEI-a Roberto Antonione, povjerenik EK za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi, regionalni direktor WHO-a za Europu Hans Henri P. Kluge te predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti.

Tema sastanka bile su zdravstvene, ekonomske i socijalne posljedice pandemije COVID-19, s posebnim naglaskom na aktivnosti kojima je cilj ublažiti njihov utjecaj na stanovništvo. Raspravljalo se i o strateškim planovima za oporavak tih triju područja nakon potrebnih hitnih intervencija.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u svom izlaganju izvijestio je o povoljnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj u vezi sa širenjem COVID-19. Istaknuo je važnost dobre suradnje između država srednje i istočne Europe u osiguravanju protočnosti za promet roba i kretanje ljudi, kao i u pogledu korištenja preporuka Europske komisije o postupnom ukidanju prometnih ograničenja i reaktivaciji turizma.

Na sastanku je usvojena zajednička izjava sudionika o solidarnosti i suradnji zemalja članica SEI-a pri suočavanju s izazovima koje je izazvala pandemija virusa COVID-19. Sudionici su usuglasili stajalište da tema solidarnosti i zajedničkog djelovanja u pandemiji bude visoko na dnevnom redu tijekom ostatka crnogorskog mandata, uz sve prije određene prioritetne teme.

Srednjoeuropskom inicijativom 2020. godine predsjeda Crna Gora.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime