Ogulin.eu Komemoracije za bleiburške žrtve

U povodu 75. godišnjice bleiburške tragedije i poslijeratnih partizanskih likvidacija, danas se komemoracije održavaju na tri lokacije – u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu.

Na Bleiburškom je polju prvi put, zbog pandemije koronavirusa kojim je vlada Austrije ograničila prava na javno okupljanje, organizirana mala komemoracija, čiji je pokrovitelj i ove godine Hrvatski sabor.

Na groblju u Unter-Loibachu održana je molitva koju je predvodio voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominiković. Kod spomenika na Bleiburškom polju vijence su položili predstavnici Počasnog bleiburškog voda iz Austrije i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić.

Na Mirogoju su počast žrtvama Bleiburške tragedije i križnih putova odali predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te izaslanik predsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U ovim trenutcima u sarajevskoj katedrali, uz jake mjere osiguranja, počelo je misno slavlje. Misu zadušnicu za žrtve Blajburga i Križnoga puta predvodi kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup.

Zbog procjene sigurnosnih službi o tome kako se radi o događaju visokog rizika, a i zbog aktualne epidemiološke situacije na misi sudjeluje tek 20 vjernika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime