Ogulin.eu Ministar Horvat predsjedao COMPET vijećem: "Industrija će biti glavni pokretač gospodarskog oporavka u EU"

Hrvatsko predsjedništvo EU u Zagrebu organiziralo je neformalnu videokonferenciju ministara država članica EU nadležnih za konkurentnost gospodarstva s ciljem formiranja jasnog plana za oporavak od krize uzrokovane pandemijom virusa COVID-19, kako na nacionalnoj tako i na europskoj razini. Doneseni zaključci pomoći će Europskoj komisiji pri finalizaciji dugo očekivanog plana oporavka.

Videokonferencijom predsjedao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, a sastanku su prisustvovali i izvršna potpredsjednica Europske komisije MargretheVestager te povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton. „Nadolazeći mjeseci biti ključni u oblikovanju budućnosti europske industrije. Budući da se zdravstvena kriza postepeno povlači, važno je izbjeći neusklađeni oporavak, imajući u vidu snažnu gospodarsku međuovisnost Europe”, napomenuo je ministar Horvat.

Četiri su ključna područja djelovanja u zajedničkom planu oporavka

Fokus razgovora bio je na zajedničkom planu oporavka, predstavljenom krajem travnja od strane predsjednika Europskog vijeća i Europske komisije. Plan se sastoji od četiri ključna područja djelovanja: potpuno funkcionalno i revitalizirano jedinstveno tržište, dosad nezabilježeni investicijski napori, globalno djelovanje i djelotvoran sustav upravljanja.

Postignut je konsenzus kako će zelena tranzicija i digitalna transformacija imati središnju i prioritetnu odluku u ponovnom pokretanju i modernizaciji europskog gospodarstva. Ulaganje u čiste i digitalne tehnologije, u kontekstu kružnog gospodarstva, pomoći će otvaranju novih radnih mjesta i ponovnom ekonomskom rastu.

Ministri su istaknuli kako je trenutna kriza pokazala da je europska industrija prilagodljiva i otporna, no otkrila je i da industrija EU uvelike ovisi o dobavljačima iz trećih zemalja te je stoga ranjiva. Zbog toga su potrebni daljnji napori za smanjenje te ovisnosti, posebno u sektorima od strateške važnosti, kao što su medicinski proizvodi i telekomunikacijske komponente.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime