Rezultat rada je ekshumacija posmrtnih ostataka najmanje 130 osoba koje su ekshumirane iz masovne grobnice. Prikupljena operativna saznanja nadležnih međuresornih službi govore kako se radi o žrtvama poslijeratnog razdoblja

Tijekom protekla dva tjedna, od 4. do 15. svibnja Ministarstvo hrvatskih branitelja provelo je ekshumaciju posmrtnih ostataka iz pronađene masovne grobnice na lokaciji Prudnice u Općini Brdovec u Zagrebačkoj županiji.


Ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb gdje slijedi njihova antropološka obrada te priprema za njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje.

Po prvi put, obradom ove masovne grobnice ostvarena je suradnja Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova na dijelu dokumentiranja nalazišta korištenjem 3D laserskog skenera. Služba kriminalističke tehnike Ravnateljstva policije pružila je podršku u vidu opreme i ljudstva pri dokumentiranju i rekonstrukciji 3D modela grobnice, čime se dodatno ojačala već uhodana metodologija Hrvatskog modela za traženje nestalih osoba.

Ministarstvo je prvu fazu terenskog istraživanja provelo tijekom siječnja ove godine kada je na jednom dijelu probnim iskapanjem pronađena masovna grobnica čime su potvrđena ranije prikupljena saznanja.
Sama priprema terenskog istraživanja započela je tijekom rujna 2019. godine kada su obavljeni terenski izvidi i snimanje iz zraka mogućih lokacija grobišta na širem području općine Brdovec. Tijekom postupka pripreme, ali i za vrijeme same terenske obrade obavljeni su razgovori s mještanima koji su nudili svoja raspoloživa saznanja o grobištima. 

Jasno propisanim postupkom Ministarstvo hrvatskih branitelja želi osigurati sustavni pristup u obradi grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Završetkom ekshumacije u Brdovcu, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja započinje terenska istraživanja na području Općine Đurmanec, odnosno Maceljske gore koja započinju od ponedjeljka 18. svibnja kako je već najavljeno na mrežnim stranicama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime