Karlovačka županija je osigurala 320.000 kuna i nabavila medicinsku zaštitnu opremu te će spremno dočekati drugi val koronavirusa, ako ga bude.

Karlovačka županija osigurala je 320.000 kuna za nabavu dekontaminacijskog seta koji uključuje izolacijsko dekontaminacijsku jedinicu i bio bag za transport zaraženih osoba ili osoba pod sumnjom na zarazu. Dio novca za nabavku seta osiguran je iz Proračuna Karlovačke županije, a 100 000 kuna dali su i djelatnici Karlovačke županije iz svojih plaća.

ažnost ovog seta kao djela zaštitne opreme Karlovačke županije predstavili su zamjenica župana Vesna Hajsan-Dolinar, ravnatelj OB Karlovac Ervin Jančić, dr.Mario Vrabac iz Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije i načelnik Stožera CZ KŽ Josip Ribar.

Dekontaminacijski set sadrži i zaštitna odijela za medicinsko osoblje i uređaj koji će biti postavljen u karlovačkoj Općoj bolnici neposredno ispred zgrade infektologije. Kroz taj će uređaj s tušem za fizikalnu i kemijsku dekontaminaciju prolaziti i nosila i osoblje u zaštitnim odjelima te na povratku opet nosila. Uređaj ima suvremene filtre i sabirnicu otpadnih tekućina s kojima se postupa kao s infektivnim otpadom.

Rukovanje opremom prezentirali su djelatnici OB Karlovac i Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, za čije je potrebe i nabavljena. Dekontaminacijski set omogućuje zaštitu od zaraze osoblja koje prevozi pacijenta te samog pacijenta. Osim zaštite od zaraza bilo koje vrste, oprema će služiti i za transport osoba u slučaju opeklina.

Vrijednost ovog seta je i u tome što se ne radi o jednokratnim virusnim zaštitnim kompletima u tušu već je riječ o sofisticiranom setu kakvom se koriste NATO-snage u ratnoj ugrozi, a koji će i nakon epidemije služiti kao izolacijska jedinica u sklopu karlovačke Opće bolnice.

Podsjetimo još kako je Karlovačka županija u suradnji sa svim jedinicama lokalne samouprave potpisala Sporazum o sufinanciranju zaštitne i medicinske opreme i uređaja koji su najpotrebniji za liječenje pacijenata. Radi se o ukupno 4 milijuna kuna od čega je Karlovačka županija osigurala 1, 9 milijuna kuna, a jedinice lokalne samoprave 2,1 milijuna kuna. Dosada je uloženo 2,2 milijuna kuna, dok ostala sredstva stoje na raspolaganju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime