Ogulin.eu U Saborskom obilježen dan župe i župni patron sv. Ivan Nepomuk

U subotu 16. svibnja herojsko mjesto i župa Saborsko u Gospićko-senjskoj biskupiji su obilježili svoj dan i župni patron, sv. Ivana Nepomuka.

Na početku su kod spomen obilježja položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule Saborčane tijekom Domovinskog rata, nakon čega je služena sveta misa koju je predslavio domaći župnik don Goran Antunović u suslavlju svećenika ogulinskog dekanata na čelu s dekanom i župnikom Josipdola, Tounja i Kamenice Skradničke dr. Željkom Blagusom, župnikom župe sv. Križa iz Ogulina Josip Štefančićem, bl. A. Stepinca iz Ogulina fra Petrom Grubišićem te Oštarija i Cerovnika popom Antom Luketićem.

Glazbom je misu animirao na orguljama Ratko Petrušinski. Uz stotinjak vjernika svečanosti su nazočili načelnik Saborskog Marko Bičanić te predstavnici vatrogasaca i lovaca iz Saborskog.

Današnja svečarska misa služi se u dva smjera, za sve preminule i pokapane Saborčane na dva mjesna groblja i širem svijeta ali i za sve žive Saborčane da nastave hodati po zemlji dok im to Bog dopušta, istaknuo je na početku mise župnik don Goran koji je prvi puta kao novi župnik predslavio župni blagdan u situaciji kada se snažno miješaju emocije i osjećaji.

U homiliji je istaknuo dvije vrlo aktualne stvari iz života sv. Ivana Nepomuka, koje su važne i nama danas. To je moć molitve jer je mladi Ivan ozdravio uslišanjem molitve njegovih roditelja. Ako u molitvu vjerujemo, to je božja milost. Druga je stvar mučeništvo koje je Ivan podnio zbog čuvanja zapovjedne tajne. Istaknimo danas dvije odgovornosti, društvenu da brinemo jedni za druge kao i onu duhovnu da molimo jedni za druge, zaključio je don Goran Antunović. Bog nas je danas ujedinio te se ne borimo korone. Iako je ovih dana cijeli svijet bio stao, nije stao naš odnos s s Bogom, zaključio je propovjednik.

Nakon mise vjernici su se zadržali u kraćem druženju i pored župnog doma.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime