Ogulin.eu Anušić o odlasku Penave: Ovo je namjerno tempirano kako bi se napravilo najviše štete HDZ-u i u 5. izbornoj jedinici i na izborima

Gost RTL-a Danas bio je potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić. Ono o čemu se danima spekuliralo, dogodilo se na dan kada je predsjednik Zoran Milanović odlučio raspisati parlamentarne izbore za 5.srpnja.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava zadao je snažan udarac svojoj sada već bivšoj stranci. Napustio je HDZ i sa sobom odveo većinu stranačke gradske organizacije.

Uz Penavu, iz HDZ-a su istupili i predsjednik Gradskog odbora stranke, predsjednik Gradskog vijeća, svi vijećnici, ali i svi predsjednici temeljnih organizacija.

HDZ je nedugo nakon Penavine konferencije raspustio tijela vukovarskog HDZ-a te imenovao povjerenstvo koje će voditi Nikola Mažar.

Penava s 10 vijećnika napustio HDZ, HDZ izgubio vlast u Vukovaru, koliki je to udarac za stranku uoči parlamentarnih izbora?

“Svaki odlazak našeg člana, a pogotovo ako je to ujedno i gradonačelnik, stvara problem i situaciju u kojoj se nalazimo mjesec dana prije izbora. Ovo nije slučajno tempirano za ovaj trenutak. Da bi se na kraju napravilo najviše štete HDZ-u i u 5. izbornoj jedinici i na izborima. To je legitimno, pitanje je li korektno. To je proces koji svaka stranka proživljava”, kazao je Anušić.

Penava je vrlo cijenjen, pa i ne samo u Slavoniji, sjetimo se da je i u Sinju dobio najveći pljesak…

“Kad govorimo o pljesku, po tome se ne mjeri. Ja mjerim ljude po onom što učiniš ili ne. Pljesak je dobio grad Vukovar”, kaže Anušić.

Središnjica na čelu sa zamjenikom predsjednika HDZ-a Tomom Medvedom odmah se uputila u Vukovar, je li to svojevrsno krizno komuniciranje?

“Ministar Medved je zamjenik predsjednika stranke. Otišao je u Vukovar. Tempiranje izlaska iz stranke nije se slučajno dogodilo, mjesec i pol prije izbora, namjerno”, jasno će.

O koaliciji sa Škorom

Cijela priča popraćena je i teškim riječima. Spominjala se izdaja Vukovara, a Medved je spominjao “kratkovidno sebeljublje”.

“Nije to način komuniciranja. Nije dobro, nije lijepo. Predsjednik stranke i Vlade, sve što je Vukovar htio i želio se radilo. Vukovar i dalje ima poseban status, i u srcima i u zakonima. Žrtva Vukovara je nešto što se ne smije stavljati u svakodnevne političke aktivnosti”, jasno će.

Nikola Mažar povjerenik je za Vukovar…

“Nikola Mažar je dužnosnik u Vladi RH i koji puno radi. Vukovarac je… Nadam se da će odraditi sve dobro pred izbore”, kazao je.

Penava je najavio da ide sa Domovinskim pokretom, koliko je moguće da se HDZ nakon izbora spoji sa Domovinskim pokretom?

“Najava suradnje s Miroslavom Škorom traje puno. Da li će suradnja nakon toga biti s HDZ-om? Možda bude, možda ne bude. Tko zna, možda će i razgovarati sa SDP-om nakon izbora”, istaknuo je Anušić.

Preispituje li se stranka nakon svega, je li problem u središnjici? Nije ovo prvi put da se iskazuje nezadovoljstvo na lokalnoj razini, imamo primjer u Lici… A imamo i odavno otvoreno nezadovoljstvo istaknutijih članova od Milijana Brkića, Mire Kovača, Davora Ive Stiera…

“HDZ kao stranka ima procese koji nisu ispod radara. Ti procesi kreiraju i procese nacionalne i vanjske politike. Naravno da dolazi i do različitih promišljanja. Ne morate svaki put kad se ne slažete otići. To je proces, treba sudjelovati. Trojica koju ste spomenuli nisu prošli na izborima u stranci, ali su tu. Nisu izašli. Ne treba gledati svoj interes”, kazao je na kraju Ivan Anušić za RTL Danas

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime