Ogulin.eu Procedura za ulazak i izlazak iz Hrvatske

Kakve su procedure za prelazak hrvatske granice? Unatoč preporukama Stožera civilne zaštite, postoji još nejasnoća. U emisiji Zajedno za zdravlje (HRT4) gostovao je voditelj Službe za susjedne zemlje Uprave za granicu MUP-a Tomislav Kufner.

– Prije desetak dana promijenjena je odluka o zabrani prelaska graničnih prijelaza. Uvedene su nove kategorije stranaca kojima je omogućen ulazak u RH. To su ponajprije poslovni posjeti ili posjeti u gospodarskom interesu RH. Da bi mogli ući, moraju određenom dokumentacijom dokazati svrhu svoga ulaska. Turisti na graničnom prijelazu moraju policijskim službenicima pokazati rezervaciju hotela, apartmana i slično. U protivnom turisti ne mogu prijeći granicu, ističe.

Turisti na graničnim prijelazima ne ispunjavaju nikakve formulare, već dobivaju obrazac s epidemiološkim uputama vezanim uz socijalnu distancu, pranje ruku itd.

Kufner dodaje da se granična policija prilagođuje novonastaloj situaciji.

– Tražimo ih dokumentaciju oko mjesta smještaja te broj telefona, a kako bi ih se moglo kontaktirati u slučaju nekakve zaraze ili problema. 

Kufner kaže da je u posljednjih 9 dana oko 17 tisuća ljudi ušlo u Hrvatsku.

– Nastale su gužve na pojedinim graničnim prijelazima, posebice u Istri i Primorsko-goranskoj županiji. Radi se o tim dodatnim poslovima koje moramo provjeriti kod ulaska svakog turista, kaže.

Dodaje da “nema privilegiranih” iako je u zemljama poput Češke ili Slovačke povoljnija epidemiološka situacija nego, primjerice, u Njemačkoj.

– Sve tretiramo jednako.

Voditelj Službe za susjedne zemlje Uprave za granicu MUP-a kaže i da imaju dovoljno službenika.

– Promet putnika nije u onom opsegu u kojem je bio prije koronavirusa, dodaje.

Suradnja s pograničnom policijom, primjerice, Slovenije ili BiH je, kaže, dobra.

– Svakodnevno razgovaramo s kolegama, eventualno ako su oni ili smo mi uveli neke promjene oko prelaska granice. Suradnja je na dobroj razini.

Teško je predvidjeti što će biti u sedmom ili osmom mjesecu, ali spremni su odraditi posao, poručuje. Što se tiče katamaranskih linija s Italijom, tu bi moglo biti dosta posla.

– Prema Italiji se ne primjenjuju nikakve posebne mjere u odnosu na druge članice EU-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime