ministar Marić

Država je dosad isplatila 3,5 milijardi kuna potpora za prethodna dva mjeseca, a u lipnju stiže treća tranša.

Turizam, promet i ugostiteljstvo mogli bi biti jedine tri djelatnosti koje će nastaviti primati potpore za zaposlene i nakon isteka tromjesečnih Vladinih mjera. Tako bi za lipanj na 4000 državnih kuna po zaposlenom mogli računati samo poduzetnici iz spomenutih sektora uz uvjet da im je promet pao minimalno 50 posto.

Država je dosad isplatila 3,5 milijardi kuna potpora za prethodna dva mjeseca, a u lipnju stiže treća tranša. Poslodavačke udruge pojačavaju pritisak da se isplate nastave i kasnije, no čak i da nismo u izbornom procesu, bilo bi teško pronaći novac za isplatu masovnih potpora za više od polovice zaposlenih u privatnom sektoru.

Vladi su podaci iz fiskalizacije trenutačno jedan od najvažnijih pokazatelja što se doista događa na terenu, a prema njima, hoteli, restorani i kafići u drugom dijelu svibnja ostvaruju između 30 i 40 posto prošlogodišnjeg prometa. Trgovine su na sličnoj razini prihoda kao i lani, dok su ostali u prosjeku zaostaju samo desetak posto.

U prvom valu država je bila široke ruke te je novčanu pomoć osigurala svima kojima je odlukama Stožera zabranjen rad ili su mogli raditi ali su im prihodi smanjeni više od 20 posto.

Neslužbeno, ta bi se granica za lipanj trebala dići na najmanje 50 posto gubitka, ali ni u tom slučaju produljena potpora ne bi bila linearna i isplaćena svima, nego samo tvrtkama u izabranim i pogođenim djelatnostima.

Mogao bi to biti uglavnom turizam, potvrdi li se službena procjena o smanjenju turističkih noćenja, dolazaka i prihoda od 70 posto, te prijevoz, koji je spomenuo premijer, donosi Večernji list.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime