Ika cerovnik spasovo 20 1

U četvrtak 21. svibnja u župi Cerovnik u Ogulinskom dekanatu svečano proslavljen blagdan nebeskog zaštitnika župe, Uzašašće Gospodinovo, ili kako ga ovdje svi zovu Spasovo.

Misno slavlje je predslavio župnik Plaškog i Saborskog don Goran Antunović u suslavlju mjesnog župnika i upravitelja svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama popa Antuna Luketića, te većine svećenika Ogulinskog dekanata. Slavlje su uveličali članovi domaćeg Dobrotvornog podupirajućeg društva Uzašašće Gospodinovo kao i DPD Sv. Marko Križevčanin iz Skradnika u župi Oštarije, kao i Sv. Ivana Pavla II. iz Oštarija.

 Tijekom liturgijske godine slavimo razna Isusova otajstva, od navještenja, rođenja, smrti, srca Isusova pa do Uzašašća. Na današnji dan on se vratio tamo odakle je došao, po čemu je to posebno otajstvo. Povratkom svom ocu on zemlju nije ostavio praznu, već nam skoro šalje Duha branitelja.  Isus je puno toga prošao da bi uzašao. Odlaskom sa zemlje on nam ostavlja Crkvu i sakramente, koji su ogromna otajstva da nas probude u vjeri. Uz vas ostajem do svršetka svijeta, ističe sveto pismo, a čovjek uz dobiveni život ima slobodu da slijedi Boga ili ne. Dok se u EU pišu zakoni od desetaka tisuća riječi, Isusov glavni zakon ima samo jednu riječ, Ljubav. Otajstvo Isusovog uzašašća shvatimo kao sredstvo da nam bude lijepo, a to ćemo postići ako iz svetog pisma ne uzimamo samo ono što nam treba. Budimo olovke u Božjim rukama, a ne se staviti u poziciju Boga kao gospodara života. Snaga naše vjere je u našem raspolaganju Bogu, a njega živoga susrećemo u svakom sakramentu. Kristovo uzašašće naše je uzdignuće, zaključi je  propovjednik.

Na koncu mise župnik Luketić je podsjetio na golema ulaganja u ovu crkvu u kojoj je postavljen novi oltar, ambon, dok je don Goran blagoslovio novi križ za keplicu sv. Ane na Vain vrhu.

Nakon mise održano je tradicionalno druženje hodočasnika i svećenika ispred Crkve.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime