kolske klupe

Prvi blok Državne mature, u kojem je posljednja dva i pol tjedna oko 32 tisuće pristupnika polagalo obavezne predmete, završio je bez problema i pojave virusa, izjavili su iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Jako smo zadovoljni. Sve je prošlo regularno uključujući zadnji s popisa obaveznih predmeta, matematika B, prema podacima kojima sada raspolažemo iz škola, rekla je za Hinu viša savjetnica u NCVVO Ana Sesar.

Svi učenici pristupili su predmetima koje su prijavili i nije došlo do probijanja virusa, a najvažnije je da smo djeci omogućili završnost kroz pristupanje ispitima, kazala je.

Sesar ističe da u NCVVO-u prate kakva je situacija u zemlji i hoće li doći do restrikcija u nastavku polaganja državne mature oko izbornih predmeta koji počinju sutra.

Prijašnje preporuke su i dalje na snazi, apeliramo na polaznike da se apsolutno trebaju pridržavati tih mjera, osobito ako su učenici slabijeg zdravlja. Onima koji su kronični bolesnici omogućava se polaganje u zasebnim ispitnim prostorijama, dodala je Sesar.

Naš krizni tim je spreman, povjerenstvo za polaganje je spremno, svakodnevno smo u kontaktu sa HZJZ-om, bude li kakvih naputaka uvažit ćemo ih, dalje ide sve kako ja planirano, zaključila je.

Oko 32 tisuće učenika pristupilo je polaganju obaveznih predmeta. Iz hrvatskoga jezika test na A razini polagalo je 19.340 učenika, na B razini 9.670.

Test iz matematike na A razini polagalo je 9.200 učenika, dok za B razinu, koja se polagala u srijedu, podaci još nisu poznati.

Engleski jezik razinu A polagalo  je 16.970 i B razinu 10.400.
A razinu njemačkog jezika polagalo je 480 učenika, a B razinu 820. Španjolski A razinu polagalo je 49, kao francuski A i B razinu 49. Latinski jezik A i B razinu polagalo je 46, a grčki 22 pristupnika. Testove iz materinskog jezika manjina za talijanski je polagalo 118 učenika, srpski 92 i mađarski 3 učenika.

Drugi ispitni blok državne mature, u kojemu se polažu izborni predmeti, počinje sutra, 25. lipnja ispitima iz fizike i glazbene umjetnosti, zatim će 26. lipnja na programu biti psihologija i logika, 29. lipnja biologija i filozofija, 30. lipnja likovna umjetnost i geografija, 1. srpnja kemija i sociologija, 2. srpnja politika i gospodarstvo te etika i vjeronauk, dok će zadnjeg dana, 3. srpnja, pristupnici polagati informatiku i povijest.

Rezultati će biti objavljeni 15. srpnja, konačni rezultati nakon žalbi 20. srpnja, a podjela svjedodžbi 22. srpnja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime