Ogulin.eu [Foto] Ogulinci na Alpama – “Feratom do vrha Prisojnik (2547m.n.v)“

Naši Ogulinci (Marko Cindrić, Domagoj Palčić, Danijel Salopek, Vedran Salopek i Vedran Tešić) ljubitelji strmih i zahtjevnih planinarskih puteva, prošli su se vikend uputili na jedan od vrhova Julijskih Alpa u Sloveniji, Prisojnik (2547m.n.v).  

Do samog vrha vodi Jeseniška staza ili Kopiščarjev put, koji slovi kao tehnički zahtjevan osigurani penjački put u Slovenskim Alpama. S veoma zahtjevnim stazama i osiguranim penjačkim putovima upoznao se svaki planinar koji je bar jednom išao u Alpe. Za takve smjerove uspona poznat je izraz klinčani put ili „ferata“ koji dolazi iz talijanskog naziva via ferrata, u doslovnom prijevodu željezni put, koji zapravo označava alpski uspon osiguran ljestvama, klinovima i čeličnim užadima.

Za ovaj uspon potreban je kompletni set za samoosiguravanje, a u nekim dijelovima uspona dobro je imati dereze i cepin. Osim toga, veliku ulogu u što lakšem savladavanju puta ima i vremenska prognoza. Iako rijetke pojave kao što su vlažna stijena, vjetar i magla na vrhu mogu povećati opasnost, ali i smanjiti vidljivost pogleda na brojne velikane Julijskih Alpa (Triglav, Škrlaticu, Razor, Jalovec, Mangart…).

Upravo takvo, ne baš idealno, vrijeme zadesilo je i naše alpiniste, no njima nije predstavljalo problem. Dapače, čim je zahtjevnije, to je uzbudljivije i zanimljivije. Stoga, onima koji žele penjati na sigurno i laganini, preporuča se rana jesen kada je stijena suha i kada nema snijega.

Momci su krenuli od Erjavčeve koče na 1525 m.n.v., a do samog vrha stigli su za četiri sata. „Ova ekspedicija je samo jedna u nizu, a čekaju nas još mnoge druge, čak i zahtjevnije.“ – rekli su nam.

Svaka čast dečki! Samo hrabro dalje i s veseljem očekujemo čuti o novim alpinističkim avanturama, o kojima ćemo također pisati. Sretno!

U Galeriji pogledajte fotke koje su nam poslali, a više o samoj stazi pogledajte na sljedećem linku  https://planinarenje.hr/staze/postarski-dom-kopiscarjeva-pot-prisojnik?odrediste=prisojnik

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime