Sastanak proizvođača mesa

Uz pridržavanje epidemioloških mjera, u restoranu Amarilis u četvrtak 25. lipnja, Karlovačka županija organizirala je sastanak s proizvođačima mesa i mlijeka s našeg područja, na temu osnivanja proizvođačkih organizacija.

Sastanak je predvodila zamjenica župana Martina Furdek – Hajdin, a nazočile su i v.d. pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo Ana Valić sa suradnicom Kristinom Magdić te predstavnica Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije Sandra Cvitković Šebrek. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Alen Hrustić i Ivan Musulin iz Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište. Na sastanku je sudjelovalo 40-ak proizvođača s našeg područja.

Predstavnici ministarstva iznijeli su osnovne informacije o uvjetima osnivanja proizvođačkih organizacija te su obrazložili način funkcioniranja i financiranje, kao i mnogobrojne koristi koje takva vrsta udruženja donosi. Ciljevi takvih organizacija jesu osigurati planiranu proizvodnju prilagođenu potražnji, koncentrirati ponudu i plasman na tržište, stabilizirati proizvođačke cijene, pružati tehničku pomoć za korištenje metoda proizvodnje prihvatljivih za okoliš, optimizirati troškove proizvodnje. Drugim riječima, proizvođačke organizacije omogućavaju udruženje malih proizvođača koji zajedničkim ciljevima i provedbom zajedničkih aktivnosti jačaju svoju kolektivnu pregovaračku moć poljoprivrednika. Aktivnosti su usmjerene na zajedničku preradu,  distribuciju i pakiranje, označivanje ili promidžbu, zajedničku organizaciju kontrole kvalitete ili zajedničko korištenje opreme ili skladišnih prostora. U Republici Hrvatskoj trenutno ima 17 organizacija takve vrste, u koje može biti uključeno od 7 do 15 članova.

Također, zamjenica župana Martina Furdek – Hajdin, prezentirala je moguće mjere i aktivnosti u 2020. godini za investicije u poljoprivrednoj infrastrukturi te moguće potpore privatnom i javnom sektoru. Naime, Karlovačka županija izdvojila je 2,12 milijuna kuna za ulaganja u poljoprivredu što se odnosi na kamate poljoprivrednih kredita (390.000,00 kn) te kratkoročne i dugoročne mjere (1,7 milijuna kuna).  

Na sastanku je zaključeno da je proizvođačku organizaciju u sektoru mesa moguće oformiti prilikom čega će Karlovačka županija i Javna ustanova Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije preuzeti sve administrativne poslove vezane za inicijativu i prijavu Ministarstvu poljoprivrede. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime