Ogulin.eu Peti krug porezne reforme, Marić: Pred nama je velik posao

Peti krug porezne reforme, koji bi trebao stupiti na snagu s prvim danom 2021., temeljit će se na smanjenju poreza na dohodak i dobit. Stope poreza na dohodak smanjit će se s 24 na 20 i s 36 na 30%, što će značiti povećanje plaća za sve koji porez plaćaju po tim stopama. Porez na dobit past će s 12 na 10% svim poduzetnicima čiji godišnji prihod ne premašuje 7,5 milijuna kuna. Najnoviji krug porezne reforme resorni je ministar predstavio poduzetnicima u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Peta godina Marićeva mandata donijet će i peti krug porezne reforme. Ključni su ciljevi jasni.

–  S naše strane poruke su porezno rasterećenje, predstavljanje mjera koje su u javnom savjetovanju, ove zadnje projekcije koje smo jučer na Vladi usvojili i naravno pogled unaprijed jer je ispred nas jedan veliki posao, izuzetno važan, odgovoran, kao šansa koju ne možemo propustiti, a to je Europska unija nove generacije, plan oporavka i otpornosti, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Poduzetnici redom podupiru smanjivanje poreznih stopa, ali svaka grana ima svoje specifičnosti. Izvoznici traže pomoć zbog otežanih uvjeta poslovanja kao posljedice pandemije.

– Ne možete nigdje putovati, problem je komunikacije, problem su isporuke opreme, dobava materijala. To je jedini resor koji nosi svježi novac u državu. Mi smo ustvari elitna vojska koja treba dobiti najviše poticaja, rekao je direktor Altproa Zvonimir Viduka.

Iz veledrogerija kažu da će im smanjenje poreza malo značiti ako se ne riješi problem naplate duga, koji je u srpnju premašio 4 milijarde kuna.

– Kriza je ponovno eskalirala i mi očekujemo i od resornog ministra i od Vlade vrlo brze aktivnosti, odnosno hitnu reakciju po tom pitanju kako bi osigurali daljnju opskrbu lijekovima, rekao je Tomislav Kulić, član Uprave Phoenix Farmacije.

Mali poduzetnici zazivaju smanjenje parafiskalnih nameta.

– Ima dosta tih nameta koji se sigurno mogu osloboditi i koji, dok ih zbrojimo nekoliko zajedno, opet na kraju godine ne ispadaju baš mali iznosi, rekla je Nikolina Babić, članica Uprave Pana Windows.

Tvrtke u IT-u zanima kako do novca “EU sljedeće generacije”.

– Koji su uvjeti za projekte koji bi se kandidirali za to, jer to je projektno bazirano prema našem saznanju, a vremena je malo, rekao je direktor Infosita Goran Mrvoš.

Slaže se s tim i predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

– Da se sredstva koja pogotovo idu za likvidnost i oporavak, koja budu išla preko HAMAG Bicroa i HBOR-a, da se ubrzaju ti procesi, jer imamo određene prigovore da to malo ide sporije, rekao je Luka Burilović.

Malo će sporije ići i ostale porezne izmjene zbog posljedica pandemije, ali Marić najavljuje do kraja mandata ukidanje poreza na promet nekretnina i smanjenje PDV-a na hranu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime