Ogulin.eu Stres, sjedenje, nepravilna prehrana i neaktivnost - uzroci brojnih tegoba

Moderni muškarci, moderne žene, moderna djeca, moderni ljudi… Što nas je učinilo modernima? Napredak, tehnologija, razvoj svijesti i vjerojatno još niz toga. Promjenu vremena i načina života nisu pratila i dobro podnijela naša tijela stoga nas ne treba čuditi pojava raznih bolesti poput kolesterola, visokog tlaka, bolesti srca, štitnjače i ostalih organa.

Težnja za tim da je nešto moderno nas nerijetko udaljava od onog starog, što posljedično smatramo primitivnim, zastarjelim, nepotrebnim. Međutim, povratak osnovama je upravo ono što nam u ovim vremenima treba. Predugo sjedenje u uredu, ogromne količine stresa, nepravilna prehrana i fizička neaktivnost u kombinaciji s genetskom predispozicijom za neku bolest vas čine jako ranjivim. S vremenom, vaše će tegobe rasti i povećavati se. Danas vas bole leđa, sutra ćete na sistematskom imati povišeni kolesterol i masnu jetru, prekosutra visoki tlak. Sve to možda postane okidač za neku autoimunu bolest. Kada sve skupa krene nizbrdo, vaš život postane jako težak i nekvalitetan.

Zašto nam se to sve događa? Zato što smo se udaljili od samih sebe. Ne izlažemo se više prirodnom suncu i svježem zraku, ne lovimo, ne sakupljamo plodove i ne družimo se previše jedni s drugima. Drugim riječima, fizički ne radimo ništa i ne opuštamo se među ljudima, nego hranom ispred televizora. U prošlost se ne možemo vratiti, ipak se tu radi o stoljetnim devijacijama, ali se možemo vratiti osnovama na drugi način. Koristeći šipku i utege, simulirajući osnovne radnje poput dizanja tereta s poda, dizanja iznad glave, čučnja i drugih vježbi koje nas mišićno aktiviraju. Treningom s utezima i pravilnom prehranom možemo znatno utjecati na svoje zdravlje prije nego ono krene nizbrdo. Ako i krene nizbrdo, vi se okrenite u suprotnu stranu i gurajte uzbrdo! Bit će teško, ali vrijedit će truda. Ako i pokleknete, ne brinite. Ono što je ispred nas oblikujemo svojim ciljevima, planovima, ali prije svega trudom, radom i spremnosti na promjene. Budite jaki, snažni i ne predajte se stresu jer jedino tako možete uspjeti!

Nikad nije kasno za pozitivne promjene u Vašem životu – počnite vježbati!

Napomena: stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove uredništva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime