Shema voca 1

Karlovačka županija nastavlja s provedbom projekta Školska shema voća i povrća mlijeka i mliječnih proizvoda.

Tako su ugovori oko nastavka projekta između Karlovačke županije i škola potpisani u četvrtak, 08. listopada u nazočnosti zamjenice župana Vesne Hajsan Dolinar, načelnika Općine Tounj Ivice Sopeka te ravnatelja osnovnih i srednjih škola u prostoru Područne škole Lucije Capan u Tounju. U školskoj godini 2020./2021. u Karlovačkoj županiji uključeno je 18 osnovnih škola, 10 srednjih škola i 2 učenička doma. Sa područja Karlovačke županije, u navedenom projektu za opskrbu škola voćem, sudjeluje Poljoprivredni obrt Trešnja, a predstavnik obrta Boris Capan naveo je zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu.

Radi povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece, Karlovačka županija provodi školsku shemu odnosno dodjelu besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu. Školska shema je mjera namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola u svrhu:

  • promoviranja zdrave prehrambene navike s ciljem povećanja udjela voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi;
  • oblikovanja prehrambenih navika djece i ograničenja unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli;
  • omogućavanja školskoj djeci dodatnog obroka svježeg voća ili povrća, mlijeka ili mliječnih proizvoda.

U okviru Školske sheme voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi nude se učenicima kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane, kontinuirano kroz cijelu školsku godinu. Voće i povrće nudi se učenicima u osnovnim i srednjim školama, a mlijeko i mliječni proizvodi učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola. Ukupna vrijednost projekta od 2017. godine iznosi 594.062,71 kn. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime