Ogulin.eu Provjerite treba li vam novi TV prijemnik
Foto: Shutterstock

DVB-T2 – ta će se kratica idućih tjedana sve češće spominjati u dijelu kućanstava. Ime je to novog sustava odašiljanja televizijskih programa na koji Hrvatska prelazi od 27. listopada.

Ta se promjena, važno je napomenuti, ne odnosi na korisnike usluga IPTV-a, kabelske ili satelitske TV, već samo na one koji televiziju gledaju putem zemaljskih antena. 

Drugim riječima, ako na vašem prijamniku ne piše oznaka DVB-T2, a gledate programe putem zemaljske antene – trebat ćete kupiti ili novi prijamnik ili novi televizor. Cijena novih prijamnika je od 150 do 200 kuna. Osim potencijalnih novih troškova, novi signal donijet će bolju pokrivenost i dostupnost takozvanih HD programa, odnosno bolju kvalitetu  televizijske slike.

Kako provjeriti podržava li televizor DVB-T2

Podatke podržava li vaš televizor ili prijemnik DVB-T2 možete provjeriti na internetskoj stranici proizvođača ili u uputstvima koje ste dobili s TV-om, no isto možete saznati i na stranicama OiV-a.

Klikom na ovaj link možete provjeriti je li vaš televizor ili digitalni prijemnik certificiran za prijem novog signala. Tu se nalazi popis skoro tisuću uređaja koji imaju certifikat OIV-a za prijem DVB-T2 signala te, ako je i vaš televizor ili digitalni prijemnik na tom popisu, nećete imati problema nakon što prestane emitiranje aktualnog signala, piše Zimo.

Pored informacija o certificiranim uređajima, na stranicama OiV već sada možete provjeriti je li novi digitalni signal dostupan na vašem području – dovoljno je kliknuti ovdje i upisati svoju adresu, a ako je DVB-T2/HEVC dostupan, već sada se možete prebaciti na novi signal. Tako ujedno možete provjeriti podržava li i vaš TV novi signal pri čemu je prvo potrebno ponovno skenirati zemaljske/antenske TV programe. Aktivirajte skeniranje, a ako su se nakon pretraživanja na popisu programa pojavili HD kanali, no nema slike, to je znak da vaš TV ne podržava HEVC. Pri tome se, naglašavaju iz OiV, obično čuje ton, ali nema slike.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime