Ogulin.eu Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana 13. listopada slavi svoj 101. rođendan.

Danas Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana slavi 101. rođendan i tim povodom ravnatelj Hrvoje Magdić objavio je na Facebook stranicama osvrt na trenutnu situaciju u gimnaziji i ujedno zahvalio svim djelatnicima škole, kao i osnivaču Karlovačkoj županiji na svoj dosadašnjoj podršci. Objavu prenosimo u cijelosti:

“Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana 13. listopada slavi svoj 101. rođendan.

Početak novog razdoblja u povijesti ogulinske Gimnazije nije mogao proći dinamičnije, stresnije i neizvjesnije. Epidemija koronavirusa donijela je cijelom svijetu, pa i školi, nove izazove, funkcioniranje u drugačijim okolnostima, nastavničke, ali i ljudske izazove.

Nakon perioda nastave na daljinu i, možda i prvi put u povijesti škole, da je kraj školske godine prošao bez učenika u razredu, početak nove školske godine donio je organizaciju rada prema strogim epidemiološkim mjerama. Nema kabinetske nastave, učenici su uvijek u istom razredu, obavezna je dezinfekcija ruku, nošenje maski, postoji raspored ulazaka u školu i korištenja odmora. Novo normalno ili novo nenormalno.

Bez obzira na sve poteškoće i izazove u prošloj školskoj godini (najprije štrajk, a onda i prekid nastave zbog korona virusa), jako puno toga je učinjeno, pripremljeno, organizirano:

– Osnivač (Karlovačka županija) provela je javni poziv za izradu projektne dokumentacije za energetskuobnovu zgrade škole, a projektna dokumentacija izrađena je u srpnju 2020. godine i projekt je spremanza kandidiranje na EU fondovima, uz sufinanciranje Karlovačke županije – procijenjena vrijednostprojekta – 11.347.163,00 kuna

– škola je odabrana za jedan od deset CARNet-ovih Regionalnih obrazovnih centara (samo tri srednješkole u Hrvatskoj) – u ROC-u će se provoditi edukacije CARNet-a, Ministarstva znanosti i obrazovanja,Agencije za odgoj i obrazovanje i Agencije za strukovno obrazovanje za čitavu regiju, a škola će dobitinajmoderniju opremu i namještaj za jednu učionicu

– ulaganje u opremanje kabineta STEM područja (oprema za novi praktikum u kabinetu Kemije iBiologije, sredstva za eksperimente u kabinetu Fizike)

– ulaganje u kabinete i poboljšanje nastave (nabavljen tablet za grafičko crtanje za nastavu Likovne umjetnosti i rad Likovne skupine, nabavljena nova strunjača za nastavu Tjelesne i zdravstvene kulture, nabavljeni novi atlasi za nastavu Geografije, nabavljeni priručnici, udžbenici, knjige i drugi materijali zastrane jezike, projekcijsko platno za nastavu Filmske umjetnosti)-uređen novi kabinet za stručne predmete ekonomskog smjera s 15 računala

-uređen prostor jedne (zajedničke) zbornice kao i prostor za rad profesora- uređen prostor za spremače kao i novi kutak za čitanje u knjižnici

– dobivena vrijedna donacija namještaja iz PBZ banke te računala iz Erste banke- organizirana i provedena obrana završnog rada i Državna matura u strogim epidemiološkim uvjetima,a maturanti su polučili sjajne rezultate i upisali fakultete koji su, kod najvećeg broja učenika, bili njihovprvi odabir

– rad na pripremi za tisak Monografije škole povodom sto godina postojanja (prof. Kurelac i Uredničkiodbor)

– organizirane dvije sjajne izložbe učenika pod vodstvom prof. Marije Trdić Ćuk (izložba učenice LorenPetrušić i virtualna izložba Malo drugačiji maturanti)

– odobrena sredstva Ministarstva turizma (25.000 kuna) za projekt OPGOG (prof. Grba i prof. Sabljak)

-odobrena sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanja (16.000 kuna) za projekt Lego robotika (prof.Grba)- provedena jedna mobilnost u Erasmus + projektu – odlazak u Mađarsku (prof. Rumenović)

-nabavljena još jedna sprava za vanjsku vježbaonicu (prof. Vorkapić)

– u školi snimljen prilog za HTV (prof. Smolčec)

– provedena edukacija Kuće ljudskih prava za profesore ogulinskih škola (prof. Maravić)

– posjet Hrvatskom saboru i Uredu za informiranje Europskog parlamenta (prof. Gračanin i prof. Samsa)- posjet Danima poslova u turizmu (prof. L.Brozović)

– posjet projekciji filma na Tuškancu (prof. Mužević)

– organizirana proslava Valentinova i Dan pod maskama

– bogate aktivnosti učeničke zadruge „Klečka čarolija“ (prof. Turina Luketić) – natjecanje u CLIL robotici (prof. S. Sabljak)- Planinarski dan (prof. Saks i prof. Vorkapić) – razmjena učenika s njemačkim gradom Haanom (prof. Tešić i prof. Smolčec) – Večer poezije, proze i drame na stranim jezicima (profesori stranih jezika) – Time project (prof. Smolčec i prof. Jašarević) – Europski tjedan vještina u strukovnom obrazovanju (posjet Rimcu i Državnom zavodu za statistiku) – organizirano natjecanje u slaganju Rubikove kocke (prof. I.Brozović i prof. Jovetić Grba) -dobivena titula eTwinning škole

– sjajni rezultati učenika na županijskim natjecanjima – prva mjesta (Talijanski jezik, Matematika,Informatika, Vjeronauk, badminton, Geografija, Poslovni izazov 2020., Smotra učeničkih zadruga) – čak troje profesora među 504 najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika (prof. Smolčec, prof. Rumenović i prof. Grba)

U novoj školskoj godini puno toga smo planirali, a koliko ćemo realizirati ovisi o situaciji s koronavirusom i financijskim mogućnostima:

– početak energetske obnove zgrade (ovisno o aktualnim natječajima)

-opremanje i početak rada Regionalnog obrazovnog centra

-pokretanje i priprema novih programa/smjerova (web dizajn, kuhar, asistent u marketingu)

-aktivniji rad Novinarske grupe i ponovno tiskanje časopisa Bernardin

– pokretanje školskog zbora/benda

– organizacija manifestacija i događanja na razini Grada Ogulina, kao i humanitarnih akcija- tiskanje i promocija Monografije škole povodom sto godina djelovanja

– uređenje sanitarnog čvora na katu ekonomskog dijela zgrade

– nastavak opremanja škole i ulaganje u kabinete (posebno STEM)

– još jedna sprava za vanjsko vježbanje – uređenje sjenice u dvorištu škole

– uvođenje dodatne nastave iz Informatike i veći broj izbornih predmeta u općoj gimnaziji

-39 planiranih projekata škole i više od 20 stručnih posjeta i terenske nastave.

Zahvaljujem svim profesorima, administrativnom i tehničkom osoblju, roditeljima i učenicima škole na „zajedničkom putovanju nemirnim morem 2020. godine“.

Zahvaljujem i Osnivaču, Karlovačkoj županiji, na brizi za školu, za rad na pripremi projektne dokumentacije za buduću energetsku obnovu zgrade, a posebno zamjenici župana Vesni Hajsan Dolinar i pročelnici Upravnog odjela za školstvo Mariji Šćulac.

Zahvaljujem i Gradu Ogulinu, kao i svim kolegama ravnateljima ogulinskih škola, ali i županijskih, i Učeničkog doma, na pomoći i suradnji.

Život piše nevjerojatne priče. Da nam je netko prošle godine rekao kakva će nam biti 2020. godina rekli bismo mu da pretjeruje. Kad budemo na ovu godinu gledali s vremenske udaljenosti i samima će nam se činiti nevjerojatno i poput lošeg sna. No, 2020. nam je ponudila i mogućnost da do izražaja dođu stvari koje u normalnom funkcioniranju ni ne vidimo, razmišljanje o pravim vrijednostima života koje smo, možda, na trenutak zaboravili. Kao da smo dobili priliku da preispitamo svoje svakodnevne navike, sami sebe i ljude oko sebe. Samo da ostanemo zdravi i da zajedno stavimo svoje znanje na raspolaganje za boljitak naše škole i našeg grada Ogulina!

Hrvoje Magdić,

prof.ravnatelj Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime