Na današnji dan prije 30 godina hrvatska nogometna reprezentacija je odigrala prvu utakmicu pobijedivši na stadionu Maksimir pred 30.000 gledatelja Sjedinjene Američke Države 2:1.

Tada su pod vodstvom izbornika Dražana Jerkovića u crveno-bijelim dresovima s danas diljem svijeta prepoznatljivim kvadratićima zaigrali Dražen Ladić, Zoran Vulić, Drago Čelić, Darko Dražić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Kujtim Shala, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović i Marko Mlinarić te pričuve Tonči Gabrić, Gregor Židan i Mladen Mladenović.

Povijesni prvi pogodak za Hrvatsku postigao je Aljoša Asanović u 29. minuti, a četiri minute poslije Ivan Cvjetković zabio je za 2:0. Pogodak za Amerikance postigao je Dayak u 80. minuti. Kapetan hrvatske reprezentacije bio je Zlatko Kranjčar, a za najboljeg igrača proglašen je Marko Mlinarić, kojemu je nagradu uručio doajen novinarstva Mladen Delić.

Gostovanje reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država imalo je značajan politički, a ne samo sportski značaj, bilo je to svojevrsno prvo međunarodno priznanje Hrvatske. Utakmica je odigrana u sklopu proslave vraćanja spomenika banu Josipu Jelačiću za zagrebački središnji trg. Utakmica se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana igrala na stadionu Maksimir dan poslije postavljanja spomenika, 17. listopada 1990.

Na utakmici je promoviran i dres hrvatske reprezentacije, koji će postati jedan od najvećih hrvatskih brandova uopće. Taj prvi dres dizajnirao je akademski slikar Miroslav Šutej, kao i plakat za dvoboj. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime